Badavca:Duša puna književne, glazbene i likovne ljepote

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Na povijesnom izvoru Badavca u Karojskom polju, na razmeđi Poreštine i Pazinštine, u nedjelju je po dvadeseti put održan tradicionalni Književni susret na Badavci, s prigodnim geslom "Raskošni žubor prisutnosti".

Domaćin i moderator Tomislav Milohanić, te Goran Filipi u ime istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, pozdravili su oko drevnog vrutka okupljene ljubitelje književnosti, a susret je tradicionalno otvorio Drago Draguzet "čtenjem Istarskog razvoda", podsjećajući kako je ovaj povijesni dokument nastajao i na ovome mjestu, kada su prije sedam stoljeća, četrnaestog od 21 dana ophodnje kunfinima tadašnjih istarskih komuna, sudionici Razvoda zastali na Badavci da bi se utvrdili "prava i pravice, termeni i kunfini, rote i zavezi".

Ispreplićući poetsku prozu i poeziju, izmjenjujući i ča i što i kaj, i tako potvrđujući ovogodišnje geslo Susreta "raskošni žubor prisutnosti", u književnom dijelu programa nastupili su Andrija Vučemil, Milorad Stojević, Diana Rosandić Živković, Božidar Prosenjak, Tomislav Milohanić, Zoran Kršul, Nada Galant, Goran Filipi i Drago Draguzet. Riječ književnika obogaćena je nastupom folklorne skupine učenika Osnovne škole Jože Šuran iz Višnjana te pazinske etno skupine Veja, a porečki slikar Mario Santrač postavio je na poprištu književnih i glazbenih zbivanja izložbu svojih likovnih kreacija.

"Tog svibanjskog popodneva duša bijaše puna duša književne, glazbene i likovne ljepote", rezimirao je Tomislav Milohanić ozračje ovog jubilarnog Susreta na Badavci, kojeg su kao i svake godine do sada organizirali Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Gradska knjižnica Poreč i udruga Valigaštar iz Karojbe, uz pokroviteljstvo općina Karojba, Višnjan i Tinjan. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter