Bacva: Prvi istarski obrt uz pomoc IPARD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Bacvi kod Višnjana otvoren je pogon za proizvodnju bakalara "Milena" obitelji Stefanov cija je izgradnja sufinancirana sredstvima iz IPARD-a. Radi se prvom obrtu u Istri kojemu su odobrena sredstva iz ovog europskog programa.

Novi pogon za proizvodnju i preradu bakalara izgraden je lani i proteže se na 300 kvadrata te zadovoljava europske standarde, a dobio je i EU izvozni broj koji ce mu omoguciti širenje na medunarodno tržište. Gradnja novog pogona koštala je oko cetiri milijuna kuna, od cega je veci dio financiran bankarskim kreditom, a 1,7 milijuna kuna dobiveno je kroz nepovratna sredstva iz pretpristupnog programa IPARD.

- Otvaranjem novog pogona naš kapacitet proizvodnje iznosi oko 200 kilograma na sat, a trenutno imamo pet zaposlenih, veli vlasnik Aleksandar Stefanov, koji nastavlja voditi obiteljsku tradiciju.

Obrt "Milena" poslovanje je poceo 1986. otvaranjem konobe, a deset godina kasnije pokrenuo je svoj prvi proizvodni pogon za preradu bakalara na bijelo. Prije šest godina ukljucili su se u HACCP sustav kontrole proizvodnje hrane. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter