Bacic: Predsjedništvo HDZ-a nije raspravljalo o poslovanju stranke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavni glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic rekao je na sudenju u slucaju Fimi medija da Predsjedništvo HDZ-a, u vrijeme dok je tu stranku vodio optuženi bivši premijer Ivo Sanader, nije raspravljalo o materijalnom i financijskom poslovanju stranke, što je po statutu bilo dužno ciniti.

"Na sjednicama Predsjedništva donosile su se odluke o doniranju pojedine udruge, kluba, nekog društva, ali Predsjedništvo nije odlucivalo o aktima kao što su završni racun i financijski plan", kazao je Bacic, koji je prije dužnosti glavnog tajnika bio clan Središnjeg odbora te Predsjedništva HDZ-a.

Bacic je rekao da je HDZ, iako Predsjedništvo o tome nije odlucivalo, predavao završne racune i ispunjavao obveze prema Poreznoj upravi, Fini i ostalim institucijama. "Dokumenti su prije toga davani na uvid predsjedniku stranke, koji je s obzirom na svoj autoritet s tim morao biti upoznat", zakljucio je Bacic.

Na pitanje tužiteljstva Bacic je kazao i da je u listopadu 2010. Državnom odvjetništvu predao dva milijuna kuna i 300 tisuca eura koje je u stranacku kasu položio bivši riznicar Mladen Barišic. On je, naime, na pocetku sudenja priznao optužbe da je novcem izvucenim iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija punio HDZ-ov crni fond.

Bacic je rekao da je prije razrješenja s mjesta riznicara Barišic o novcu za koji je rekao da je doniran stranci obavijestio Sanaderovu nasljednicu na celu HDZ-a, Jadranku Kosor. "Rekao sam mu da novac donese u stranku i uputio ga na blagajnicu Maricu Glavaš koja je taj novac položila u stranacku kasu. Nakon toga s tim novcem nismo raspolagali", rekao je Bacic.

No, kada se nedugo nakon toga u medijima pocelo pisati o Barišicu i aferi Fimi medija, Jadranka Kosor je o novcu položenom u kasi izvijestila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajica, a Bacic je u DORH odnio dva milijuna kuna i 300 tisuca eura.

Stranka novcem nije raspolagala jer je, po Bacicevim rijecima, 2010. imala 13 milijuna kuna vece prihode od rashoda, no novac ipak nije bio upisan u stranackim knjigama.

Odgovarajuci na pitanja Sanaderove obrane, Bacic je kazao da su dokumentima koje je stranka bez znanja Predsjedništva predavala državnim institucijama bili zakoniti, ali da je njihovim usvajanjem bez znanja tijela koje bi trebalo biti odgovorno kršen stranacki statut.

Prisjetio se i da je Sanader, kao pocasni predsjednik HDZ-a nakon odlaska s premijerske dužnosti, tražio da se zaštite clanovi stranke zahvaceni aferama HEP i Podravka.

Iako nije tražio da se nešto zataška zalagao se da im se pomogne, ustvrdio je Bacic.

Dodao je i da je nakon stupanja na dužnost glavnog tajnika HDZ-a utvrdio da dio stranackog novca nije bio upisan u poslovne knjige.

Optužene u aferi Fimi medija, medu kojima je i HDZ kao prva optužena politicka stranka, USKOK tereti za nezakonito izvlacenje novca iz državnih institucija i tvrtki zbog punjenja crnog stranackog fonda cime je država oštecena za oko 70 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter