Baci drogu u koš 1. prosinca na Portarati

S konferencije za novinare (M. ANGELINI)
S konferencije za novinare (M. ANGELINI)

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnost u Puli će se održati nekoliko sportsko-edukativnih manifestacija, a sve u cilju jačanja borbe protiv svih vidova ovisnosti te podizanja svijesti i senzibilizacije društva o ovom problemu.

Kako je istaknula dogradonačelnica Elena Puh Belci na današnjoj konferenciji za novinare, ciljana skupina su djeca 7. i 8. razreda osnovnih škola, budući da je prevencija od iznimne važnosti. Usprkos činjenici, rekla je Puh Belci, što je borba protiv ovisnosti teška i dugotrajna, treba konstantno raditi i ukazivati na štetnost ovisnosti, posebno mladima.

Idućih dana će se tako, točnije 1. prosinca od 11 do 13 sati na Portarati održati manifestacija pod nazivom "Baci drogu u koš", odnosno radi se o košarkaškom turniru u slobodnim bacanjima za učenike 7. i 8. razreda pulskih osnovnih škola.

Koordinator kampanje "Bježi - Via" Diego Bosusco Ptica najavio je tradicionalni malonogometni turnir u OŠ Veli Vrh koji se godinama održava u sklopu te kampanje te utrku na Velom Vrhu.

U aktivnosti u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti uključen je i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović najavila je stoga sedam tribina koje će se održati u pulskim osnovnim školama za učenike 7. i 8. razreda, a kojima je cilj djelovati na stavove, mišljenja i "mitove" među mladima o drogama.

Učenici će se educirati putem videoprezentacije nakon čega će se raspravljati i odgovarati na pitanja. Također, u sklopu projekta "Zajedno za zdravo odrastanje" koji financira Grad Pula, održat će se i sedam tribina za roditelje učenika u da bi ih se educiralo kako prepoznati simptome ovisnosti te uputilo na poduzimanje koraka ako se pojavi takav problem u obitelji.

Iznijela je i nekoliko statističkih podataka, kazavši da su kod njih ove godine evidentirana 262 konzumenta, od kojih 238 heroina, 10 amfetamina (kokaina, speeda), 13 marihuane te jedan ovisnik o benzodiazepinima.

U akcije borbe protiv ovisnosti uključena i PU istarska. Načelnica Tatjana Božac Maksić najavila je tako da će se u sklopu projekta "Zdrav za pet", a u suradnji sa ZZJZ-om, organizirati predavanja za učenike osnovnih škola na temu ovisnosti o alkoholu, a tijekom manifestacije "Baci drogu u koš" građanima će biti na raspolaganju policijski info-punkt. Kazala je da su u razdoblju od 1. siječnja do 26. studenog ove godine na područja grada Pule evidentirana 473 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga te 27 kaznenih djela. U tom je razdoblju zaplijenjeno 959 grama marihuane, 64 grama hašiša, 153 amfetamina-speeda, 54 grama ketamina, 144 grama MDMA-e, 24 grama kokaina, 52 listića LSD-a, 255 tableta ecstasyja, 0,9 grama gljiva i četiri tablete Normabela. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter