Bacanjem potkova proslavili Sv. Ulderika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjelodnevnim programom druženja, sporta i zabave na igralištu Most, neposredno uz rijeku Mirnu, obilježeno je jubilarno, deseto izdanje fešte kojom se u povodu Sv. Ulderika obilježava Dan Mjesnog odbora Svi Sveti. Subotnji sportski i zabavni program okupio je više od dvjesto mještana jednog od teritorijalno najvećeg MO-a buzetskog područja koji obuhvaća 24 sela i zaseoka.

Mještani MO-a Svi Sveti aktivni su sudionici maškara i tradicijskih manifestacija. Spremno se uključuju i u rabote, radne akcije prilikom kojih se uređuju putovi i druge javne površine, a ovo je prilika da se međusobno druže i zabave pa su se tako zajedno sa svojim gostima okušali u igri briškule i trešeta, pikadu, potezanju konopa, te nogometu između oženjenih i neoženjenih.

Atrakcija srpanjske fešte i dalje je bacanje kilogram teških natjecateljskih potkova, nadasve rijetke igre koja je na buzetsko područje stigla iz susjedne Slovenije, a potječe iz Kamnika.

- Prvi puta vidjeli smo je na Cimosijadi, sportskim igrama Cimosa u Kopru, i od tada je sastavni naših manifestacija. Igra ima svoja pravila, najsličnija je pljočkanju, a potkovu s udaljenosti od osam metara treba baciti što bliže metalnom klinu, pojasnit će predsjednik MO-a Svi Sveti Alen Brženda.

Za druženje koje je počelo u podne, u pokretnoj vojničkoj kuhinji pripremljeno je 150 litara kuhanog graha, osigurano je i 70 kilograma čevapčića, a zabava uz muziku i nastup samoukog glazbenika Damira Ugrina, odnosno sastava Trio Kunfin, potrajala do ranih jutarnjih sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter