Bacanje cjepiva iz aviona nakratko odgodeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoce, koja se od 16. do 22. svibnja trebala održati na podrucju Primorsko-goranske, Istarske županije, sjevernog dijela Licko-senjske i dijela Karlovacke županije, zbog nepovoljnih je vremenskih prilika nakratko prolongirana i zapocet ce tijekom utorka, a najkasnije tijekom srijede, 18. svibnja.

Mamci ce se izbacivati iz malih zrakoplova opremljenih uredajima za disperziju na šumska podrucja. Izbjegavat ce se naseljena mjesta, vodene površine, prometnice i otoci. Mamci u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva i u potpunosti su neškodljivi za zdravlje divljih i domacih životinja. Nisu škodljivi ni za ljude, no, naide li se na mamac, trebalo bi ga uzeti s rukavicama i odnijeti najbližem veterinaru ili pozvati veterinarsku službu da ga ukloni.

Iako su mamci neškodljivi za životinje, kaže Ivana Lohman Jankovic, voditeljica Odjela za zoonoze pri Upravi za veterinarstvo, preporuka je da se tijekom dva tjedna nakon bacanja mamaca, psi i macke drže pod kontrolom, zatvoreni ili na povodcu. Iznimno, slobodni mogu biti službeni psi te psi cuvari stada na pašnjaku.

- Pojede li životinja nekoliko mamaca nece joj škoditi. Ukoliko ih pojede pet, deset ili više, jedina nuspojava mogu biti probavni poremecaji, rekla je Ivana Lohman Jankovic.

Cjepivo je u obliku otopine (1,8 ml) upakirano u plasticnu aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamca. Mamac je izraden od smjese ribljeg brašna te specificnog i intenzivnog mirisa i okusa privlacnog za divlje životinje. Tamno smede je boje i izgledom podsjeca na kolacic. Privucene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Mamac sadrži antibiotik tetraciklin (150 mg po mamcu), koji se odlaže u zubima te predstavlja marker i služi za dokaz da je lisica imunizirana.


Podijeli: Facebook Twiter