Baca se vrijedan energent

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijedan energent, ostatak od prerade maslina još uvijek se u Istri baca ili koristi kao lošiji oblik komposta. Tri i pol kilograma maslinove komine energetski je vrijedno koliko i kubni metar plina. Po istom proracunu jedan kilogram komine vrijedi 1,5 kunu kada bi se preradivao u energiju, doznajemo od Stanka Plevnika iz konzalting tvrtke Enerkon.

O tome je govorio i na radionici za maslinare u Županijskoj gospodarskoj komori. Skup se održao u sklopu europskog projekta M.O.R.E., koji se bavi korištenjem maslinove komine kao obnovljivog izvora energije. Prema procjeni Gianfranca Pribetica, strucnjaka za maslinarstvo, u Istarskoj županiji ove se godine preradilo sedam tisuca tona maslina. Ulje cini od 13 do 15 posto, a ostalo je komina. Dakle, više od šest tisuca tona komine vrijednosti najmanje devet milijuna kuna bacilo se ove godine u vjetar!

Proizvodnja toplinske i elektricne energije iz biomase kao što je komina zahtijeva znacajna ulaganja s dugim rokom povrata investicije. Unatoc tome, vec postoji nekoliko manjih postrojenja u Hrvatskoj. Tako su na Bracu instalirana tri kotla, a svaki proizvodi toplinsku energiju od 20 do 100 kW. U dijelu godine kada nema komine masline kotao može raditi na pelete od drvne mase, koji se proizvodi od ostataka u pilani.

Europski projekt M.O.R.E. u Istri traje od 2007. godine i nalazi se u završnoj fazi. U njemu sudjeluje Institut za poljoprivredu i turizam s još pet partnera iz Italije, Španjolske, Grcke i Slovenije. Prema rijecima Ninoslava Luka s Instituta, preostalo je izmjeriti energetske potencijale, napraviti analizu zakona i uvidjeti što je potrebno u njima mijenjati.

Krajnji cilj projekta je osmisliti gospodarenje otpadom. Komina maslina, koštice i vegetacijska voda, zajednickog imena rezidue, u domacim zakonskim propisima nisu još definirane, što uljarima i maslinarima dodatno otežava njihovo zbrinjavanje. Najcešce ih se odlaže u blizini uljara, što stvara neugodan miris i ima niz štetnih utjecaja na okoliš. Osim kao energent, ovaj se otpad može koristiti i kao hrana za životinje, prirodno organsko gnojivo, gradevinski materijal ili cak sirovina za kozmeticku industriju.

Osnovni je cilj ovog projekta senzibilizirati uljare, maslinare i širu javnost te zajedno osmisliti poslovni plan za gospodarenje ovim otpadom na nacin najpogodniji istarskoj regiji. Održana radionica, dio je projektnog programa koji je dosada obuhvatio cijeli niz okruglih stolova i predavanja. Projekt je vrijedan ukupno 694,5 tisuca eura, traje 30 mjeseci i sada ulazi u završnu fazu.


Podijeli: Facebook Twiter