Baca li to netko nešto na mene?

Hillary Clinton uspješno je izbjegla cipelu u Las Vegasu (Reuters)
Hillary Clinton uspješno je izbjegla cipelu u Las Vegasu (Reuters)

Ljudi imaju mogućnost izraziti svoje nezadovoljstvo na svekolike načine. Bebe će to, još uvijek ne znajući ni "da su žive", nezadovoljstvo izraziti plačem. Oni malo stariji uz plač već imaju različite mogućnosti dok odrasle osobe to čine standardnim metodama: argumentima, raspravom, tučnjavom… Umjetničke duše izrazit će se slikom ili tekstom, kreativci - ovisno koja im ideja u kojem trenutku padne na pamet.

Popularni i uobičajeni način protesta u Iraku je bacanje cipela na osobu s kojom se ne slažete, a upravo to se dogodilo nekolicini svjetski poznatih političara. Koncem tjedna ovaj je način neslaganja proživjela i nekadašnja prva dama Amerike i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Gađao ga objema cipelama

Kako izvještavaju svjetski mediji, tijekom njezina govora o recikliranju otpada u hotelu "Mandalay Bay" u Las Vegasu (Nevada), žena iz publike gađala ju je cipelom, no, ona je, pokazavši izvrsnu spretnost trenutno reagirala i izmaknula se pa - nastavila svoj govor.

"Baca li to netko nešto na mene, kao usput se upitala a potom još dodala: Je li to dio Cirque du Soleila", prenosi list "Las Vegas Review-Journal". Nekadašnja prva dama Amerike sve je komentirala kako nije znala da je upravljanje otpadom tako napeta tema. Prosvjednica, kako se doznaje, nije bila akreditirana za ovaj skup, a nakon incidenta je pritvorena.

Ovo posljednje bacanje cipele povod je da se prisjetimo onog najpoznatijeg slučaja iz 2008. godine kada je na tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, kada se pojavio u Bagdadu na konferenciji za novinare s iračkim premijerom Nuriom al-Malikiem, bačena "novinarska" cipela. Mountazer al-Zaidi, novinar televizijske kuće al-Bagdadia, postao je slavan nakon što je Busha nazvao "psetom" i pa ga gađao objema cipelama. Posebno među onima koji su Busha optuživali za smrt tisuća Iračana nakon američke invazije na Irak 2003. godine. Nakon ovog događaja bile su vrlo popularne internetske igrice kojima je osnovna funkcija bila bacanje cipela na predsjednika Busha.

Zanimljivo je da je i sam Bush, kao sada Clinton, pokazao izvrsnu kondiciju izmakavši se specifičnim projektilima.

Al Zaidija su odmah uhitile iračke službe sigurnosti i, kako je poslije izjavio njegov brat, u zatvoru ga teško pretukle. U Iraku su ga slavili kao heroja i čak prosvjedima tražili njegovo oslobađanje. Čak mu je libanonska televizija, poznata po protuameričkim stajalištima, ponudila da ga spasi. Mediji su izvještavali da je televizija, čiji je vlasnik bogati libanonski poslovni čovjek Tahsin Khayyat, spremna "platiti jamčevinu za oslobađanje novinara iz zatvora kao i troškove njegova branitelja".

Što se poslije s njime dogodilo nismo istraživali, no, navodno se ispričao iračkom premijeru zato što ga je osramotio pred cijelim svijetom. Kako je izjavio njegov savjetnik za medije, Jasin Majeed, Zaidi je premijeru poslao pismo isprike u kojem je naveo "da nema opravdanja za njegov gnjusni čin". Po njegovim riječima, Zaidi je u pismu dodao: "Sjećam se ljeta 2005. godine kada sam vas intervjuirao i kada ste mi rekli "Uđite, ovo je vaš dom". Molim vas za očinski oprost". (Priredila V. MEDVEDEC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter