Babu ce pred pulskim zatvorom docekati tisuce pristaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz pulskog zatvora u petak, nakon odslužene dvije trecine 15-godišnje kazne, na slobodu izlazi Fikret Abdic (72), poznatiji kao Babo, direktor nekadašnjega giganta Agrokomerca. Prema informacijama iz Abdicevog kruga sprema se veliki docek pred zatvorskim vratima.

Babu ce pred zatvorom docekati veliki broj njegovih poklonika koji ga i danas idealiziraju. Navodno je na docek pred zatvorom iz Kladuše i okolnih mjesta najavljen dolazak više od 60 autobusa s njegovim pristašama i znatan broj onih koji ce doci osobnim automobilima.

Kažu da su vec došli i dolaze mnogi poklonici iz Njemacke, Austrije i drugih država koji su nakon propasti Agrokomerca morali otici za poslom u svijet. I oni žele vec pred zatvorom docekati svog idola.

On je na zatvorsku kaznu bio osuden zbog ratnog zlocina pocinjenog na podrucju zapadne Bosne u razdoblju od 1993. do 1995. godine, kada je u BiH bjesnio rat.

Konkretno, teretilo ga se i osudilo da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadna Bosna te, kao njezin vrhovni zapovjednik, naredio, planirao i organizirao formiranje logora i prihvatnih centara na podrucju opcine Velika Kladuša, kroz koje je prošlo najmanje pet tisuca civila prema kojima se necovjecno postupalo, kao i da je oformio logore za vojne zarobljenike 5. korpusa Armije BiH, u kojima su dvije osobe preminule od posljedica zlostavljanja.

Abdic je tijekom sudenja tvrdio da je nevin te da se radi o politicki obojenom, montiranom procesu.


Podijeli: Facebook Twiter