Babić želi poseban obračun prekovremenih za liječnike

Bez ustupaka - Ivica Babić (D. MATIĆ/CROPIX)
Bez ustupaka - Ivica Babić (D. MATIĆ/CROPIX)

Pregovori zdravstvenih sindikata s ministrom Rajkom Ostojićem ne lome se na prekovremenim satima, nego na nastojanju šefa liječničkog sindikata Ivice Babića da za liječnike u pregovorima ishoduje povoljniju poziciju u plaćanju dežurstava i pripravnosti u odnosu na druge zdravstvene djelatnike.

Pregovarači su, doznajemo iz izvora bliskih resornome ministarstvu, postigli dogovor o plaćanju prekovremenog rada po jednakom principu svim zaposlenima u sustavu. Dogovoreno je i da slobodni dani, kao zamjena za odrađene prekovremene sate, što je poslodavcu bila financijski najpovoljnija varijanta, više neće biti opcija.

Babić međutim inzistira na rješenju iz starog kolektivnog ugovora u kojem se liječnicima prekovremeni rad ne obračunava kao kod većine zaposlenih u državi, na iznos osnovne plaće, već na punu plaću sa svim pripadajućim dodacima, od uvjeta rada do odgovornosti radnog mjesta i drugih dodataka. Takav bi obračun plaće liječnika po gruboj računici podignuo za 30 do 40 posto. Osim što za to u državnom proračunu nema novca, jer radi se o iznosu koji prelazi 200 milijuna kuna, problem su i ostali zaposleni u sustavu zdravstva koji rade u dežurstvu.

Druga dva sindikata u pregovorima, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, traže da se isti princip primijeni na sve, dakle i na medicinske sestre koje svakog mjeseca, kao i liječnici, nakupe stotine prekovremenih sati.

Kad bi ministar i pristao na Babićeve zahtjeve, odnosno pronašao proračunsku zalihu da poveća plaće medicinara, moguće je da bi taj potez izazvao revolt ostalih javnih službi, koje bi u tom slučaju bile diskriminirane.

Iako je Babić tvrdio da je spreman na ustupke u pregovorima, čini se da nije. Oko istog pitanja sindikati i ministar natežu se već danima, a pitanje je koliko mogu potrajati pregovori koji se ne miču s mrtve točke. Od ministra Ostojića sindikati očekuju da se u ponedjeljak izjasni o tome hoće li prihvatiti zahtjeve liječničkog sindikata ili neće. Moguće je da bi to Babića natjeralo na prekid pregovora, no malo je vjerojatno da će ga ostala dva sindikata pratiti u novom zaoštravanju pozicija, što bi značilo i produžetak štrajka. Postojeći kolektivni ugovor uskoro istječe, a ostalim je sindikatima u interesu da svoja prava što prije urede potpisom novog ugovora. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter