Babić: Vrijeme je da se počne pripremati štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori triju zdravstvenih sindikata i ministra Rajka Ostojića o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvo nisu se pomakli s mrtve točke. Dogovor o trajanju pregovora nije postignut jer Vladini pregovarači nisu pristali na 31. kolovoza kao sindikatima prihvatljiv rok zaključenja pregovora pa će se pregovori nastaviti bez potpisanog protokola.

O prijedlogu novog KU-a nije se ni počelo raspravljati. Ostojić na pregovore nije došao s Vladinim prijedlogom KU-a, već je kao platformu predložio privremeni kolektivni ugovor koji je sada na snazi. Na inzistiranje Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata, pregovori će se nastaviti tek kad sindikati dobiju tekst Vladinog prijedloga i prouče ga, po svemu sudeći tek idući tjedan. 

- Ovakvo ponašanje Vladinih pregovarača dodatna nam je potvrda da trebamo pripremati štrajk, prokomentirao je Babić.

- Mi smo svoj prijedlog KU-a sastavili, a temelji se na pravima koja smo dosad imali. Spremni smo pregovarati o svemu, ako argumentiraju da nešto treba mijenjati i na to smo spremni pristati, ali nećemo dopustiti povratak na stanje iz 2005. godine, izričit je  Babić.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ovakvo pregovaranje smatra lakrdijom. Nedopustivo je, kaže, da dva strukovna sindikata traže veća prava samo za svoju struku, a ne i sve zaposlene u sustavu, te da usporedo s najavom štrajka otežu s pregovorima.

- Izgubili smo sedam sati, a nismo otvorili nijednu točku kolektivnog ugovora. Pitam se kome takvo iscrpljivanje odgovara i kako je moguće da ministar Mrsić ima mandat za pregovaranje, a Ostojić mora razmišljati o prijedlogu sindikata. Netko će za ovakav način rada morati odgovarati, poručuje Avberšek.

Šef liječničkog sindikata upozorio je ministra Ostojića da je sanacijski upravitelj KB-a Dubrava Dragan Korolija Marinić prijetio liječnicima i tražio od njih da povuku otkaz prekovremenog rada.

- Ako je to njegova osobna inicijativa, ministar to s njim mora riješiti, a ako je riječ o politici resornog ministarstva, to nam je pokazatelj što moramo činiti. Ovakvo ponašanje ispod je svih demokratskih standarda i dodatno opterećuje pregovore koji su ionako u vunerabilnoj fazi. Mobing i šikaniranje kolega koji sudjeluju u legitimnim sindikalnim akcijama nećemo dopustiti, upozorio je Babić. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter