Babić prijeti kolektivnim otkazima liječnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se u idućih tjedan dana ne potpiše novi kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost, Hrvatski liječnički sindikat započet će prikupljati kuvertirane liječničke otkaze, nakon čega će uslijediti kolektivni otkazi ugovora o radu, zaprijetio je predsjednik sindikata Ivica Babić nakon današnje izvanredne sindikalne skupštine.

Članovi liječničkog sindikata, kaže Babić, nezadovoljni su dinamikom kolektivnih pregovora koji traju duže od mjesec dana i traže da se pregovori odvijaju svakodnevno i u kontinuitetu. Do postizanja dogovora i potpisivanja novog kolektivnog ugovora nastavljaju sa štrajkom, koji traje već 48 dana.

"Kolege su nezadovoljne odugovlačenjem pregovora, više na to ne pristajemo", poručio je Babić. Štrajk je svojom duljinom iscrpio i pacijente i liječnike, priznao je Babić, pa više "nikakvo guranje glave u pijesak ne dolazi u obzir".

Osim toga, ako se za tjedan dana ne postigne dogovor, sindikat će ponovno krenuti u akciju opoziva pristanka liječnika na rad dulji od 48 sati tjedno. Babić je rekao da je skupština jednoglasno stala iza svih njegovih dosadašnjih postupaka, te na njega i dalje prenijela neograničen mandat za pregovore.

Ni današnji kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja nisu završili dogovorom oko sadržaja novog kolektivnog ugovora, a glavni razlog su nesuglasice između Babića i predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, koji jedno drugo optužuju za blokadu pregovora i obmanjivanje javnosti.

Avberšek tvrdi da Babić ponovno traži za liječnike prava iz ništavnog kolektivnog ugovora iz 2011., odnosno 260 milijuna kuna godišnje za svega 5700 liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost, te pita što je s ostalim zaposlenicima u zdravstvu kojih je ukupno 72.000. Samostalni sindikat, koji je najveći sindikat u djelatnosti, smatra da bi svim radnicima u zdravstvu na isti način trebao biti plaćen prekovremeni rad. Avberšek je također prozvala Babića da obmanjuje javnost kada govori o iznosu od 70 milijuna kuna, koliko navodno iznose zahtjevi njegova sindikata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter