Babić ostaje mjesec dana u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivica Babić odlukom suda idućih najmanje mjesec dana ostaje u istražnom zatvoru. Odlučeno je tako jer sud smatra da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, ali i opasnost od bijega, budući da ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. 

Njegov branitelj Milenko Umičević ocijenio je da je ovakva odluka neosnovana jer je Babić, da je želio, na svjedoke mogao utjecati i posljednjih 10 godina koliko se već sumnja u vjerodostojnost dokumentacije o njegovoj vojnoj invalidnosti. 

U istrazi je za sada predviđeno ispitivanje desetak svjedoka, potvrdila je Sineva Vukušić, općinska državna odvjetnica u Zagrebu. 

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić danas je iznio obranu pred tužiteljstvom i odbacio optužbe za prijevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom, potvrdio je njegov odvjetnik Milenko Umičević nakon ispitivanja u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Babić je u Tužiteljstvo na Selskoj cesti doveden policijskim kombijem nešto poslije 11.30 sati, a nakon jednosatnog ispitivanja vraćen je pritvorskom nadzorniku.

Šef sindikata što je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud uhićen je zbog sumnje da je na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida. Nelužbeno se doznaje da ga se tereti za nezakonitosti teške čak 700 tisuća kuna, u što je ubrojeno i navodno umanjenje poreza te dividende na povlaštene dionice koje je kupio kao vojni invalid.

Njegov odvjetnik potvrdio je tek da ga se tereti za krivotvorenje i prijevaru povezanu sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

"O detaljima kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret ne mogu govoriti jer istraga još nije otvorena, a i upozoren sam da bi to bilo nezakonito", kazao je Umičević Hini. 

Na pitanje o mogućoj političkoj pozadini ovog slučaja Umičević nije želio govoriti.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, po struci oftalmolog, nedavno je ustvrdio da Babić ima urođenu slabost oka te ga prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tijekom Domovinskog rata.

Tužiteljstvo: Babić lažnim prikazivanjem ozljede oka zaradio 660.000 kuna

Čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivicu Babića, protiv kojeg je danas određen istražni zatvor, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida.

Koristeći nepripadajuća prava hrvatskog ratnog vojnog invalida, koja je ostvario temeljem neistinite lječničke dokumentacije, dr. Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ostvario korist od gotovo 660 tisuća kuna.

Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo najmanje 58 tisuća kuna, a Hrvatski fond za privatizaciju mu je dodijelio 105 dionica jedne tvrtke vrijednih 26.250 kuna. Osim toga, poslodavac mu je zbog olakšica isplatio plaću u iznosu većem za oko 574 tisuće kuna, priopćilo je tužiteljstvo.

Zbog tog slučaja zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo dr. Babića tereti za prijevaru i krivotvorenje službene isprave povezano sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva.

Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu medicinsku dokumentaciju, po kojoj je prije ratnih zbivanja na oba oka imao stopostotni vid. Nakon što je liječnik to učinio koristeći se dokumentacijom drugih pacijenata, Babić je krajem 1995. dokumentaciju predao oftalmologinji, neistinito predočivši da je rata u padu s kamiona ozljedio glavu i lijevo oko, navodi tužiteljstvo.

Liječnica je potom nakon pregleda sastavila nalaz po kojem je Babićev vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosio samo deset posto.

Početkom 1996. godine dr. Babić je dokumentaciju priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito navevši da je 8. siječnja 1992. stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Babić je, tvrdi tužiteljstvo, i u obrascu prijave lažno opisao da je ozljeda oka posljedica ratnih zbivanja.

Zahvaljujući lažnoj dokumentaciji dr. Babiću je Ured za obranu 6. veljače 1996. priznao statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida VIII. grupe sa 40 posto trajnog invaliditeta te pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine.

Temeljem tog rješenja dr. Ivici Babiću su do kraja siječnja 2014. isplaćivani novčani iznosi i priznavana različita imovinska prava ratnih vojnih invalida. Djelatnici računovodstva njegovog poslodavca su mu obračunavali plaću uz primjenu olakšice koja pripada osobama kojima je priznat status ratnog vojnog invalida.

Tužiteljstvo također navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru još 2004. u povodu članka objavljenog u jednom mediju zatražilo od virovitičko-podravske policije da provjeri navode iz članka, ali da prikupljenom dokumentacija nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.

Tužiteljstvo dodaje da su mu se tek tijekom posljednjih mjeseci javili svjedoci, odnosno sudionici sastavljanja neistinite dokumentacije čime su ostvarene pretpostavke za daljnje postupanje u tom predmetu.

 

Ostojić: Nisam pridonio Babićevu uhićenju

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ponovio je danas u Puli kako je o hapšenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića saznao iz medija te odbacio mogućnost da bi on osobno mogao pridonijeti Babićevu uhićenju.

"Nešto slično rekao sam i jučer. U životu sam vjerodostojan i zato ponavljam kako treba pričekati odluku nadležnih tijela", izjavio je Ostojić koji je u Puli zajedno sa čelnicima Istarske županije, Grada Pule i pulske Opće bolnice najavio objavu međunarodnog javnog natječaja za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje pulske bolnice.

Na pitanje novinara je li on osobno na bilo koji način pridonio Babićevu uhićenju, Ostojić je upitao odakle novinaru uopće ta ideja. "Inače odgovaram na sva pitanja, ali ovo pitanje je definitivno ispod pojasa. Ne znam na koji bi način osobno mogao pridonijeti bilo kojem uhićenju", ustvrdio je Ostojić.

Ako je prijava protiv Babića već postojala, kao što tvrde čelnik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić i neki mediji, onda je ona mogla postojati samo u Ministarstvu branitelja ili Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja. "Zasigurno prijava ne postoji u našem Ministarstvu. Mi se brinemo o pružanju zdravstvene zaštite", poručio je Ostojić.

Komentirajući napise u medijima o tome da navodno gubi potporu premijera Milanovića jer njegov resor samo gomila dugove, Ostojić je rekao da je danas u Rijeci istaknuto kako je on kao ministar u samo dvije godine za hospicij i palijativnu skrb napravio više nego svi njegovi prethodnici, dok je u Puli također dobio slične pohvale.

"Radimo težak i odgovoran posao, a na medijske napise se naprosto ne želim osvrnuti", istaknuo je Ostojić. Na pitanje smatra li sebe uspješnim ministrom, Ostojić je odvratio kako će na to pitanje odgovor dati javnost.

"Čuvajte se onih koji o sebi govore u trećem licu jednine. Ima ih trojica u hrvatskoj politici koji za sebe tvrde da su najuspješniji, pošteni i sebi daju ocjene", poručio je Ostojić dodavši kako on ne spada u tu skupinu.

Zamoljen da komentira "slučaju Šegon" istaknuo je kako nije upoznat sa svim pojedinostima premda poznaje čelne ljude Ministarstva financija, a posebno ministra Slavka Linića koji "odgovorno i sjajno obavlja svoj posao". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter