Babić: Nisam kriv, sve je motivirano politikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je nešto prije 15.30 sati pušten iz zatvora u Remetincu ponovio je da nije kriv za optužbe koje mu stavljaju na teret, a uvjeren je da je cijeli slučaj motiviran politikom.

"Presretan sam što sam pušten iz Remetinca, zahvaljujem svom odvjetniku, sudu, kolegama iz sindikata i svima koji su se angažirali. Slučaj ne mogu i ne želim konkretno komentirati, ali mogu iznijeti ono što je istina. Ja nisam lažni ratni vojni invalid", kazao je Babić u izjavi za Hinu.

Ponovio je da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru. "Prošao sam čak i reviziju, a ovo sve što su pojedinci sada napravili neka im služi na čast", ustvrdio je Babić.

Dodao je i kako se ne može oteti dojmu da je cijeli slučaj motiviran politikom. "Kada pogledate trenutak u kojem se sve događa, vodeći računa o Zakonu o radu, radnim pravima, novome proračunu, situaciji u zdravstvu, izdvajanju fonda HZZO-a iz riznice, očito je da je trebalo ušutkati pjesnika", uvjeren je Babić.

Ponovio je i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je javno istupao protiv njega, tužiti za klevetu.

"Interesantno je da je od prvoga štrajka liječnika 2003. Gabrić bio angažiran po tom pitanju, a svaki put kada se sindikat pojavi s legitimnom akcijom Gabrić kreće sa svojim objedama. Tu je sigurno riječ o kleveti, a o tome će voditi računa oni koji će taj slučaj voditi na sudu", kazao je Babić.

Svojim sindikalnim kolegama poručio je da će ubuduće biti još žešći u zaštiti njihovih prava i interesa.

Babić je poslijepodne izašao iz Remetinca jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo odluku suca istrage koji je Babiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Njegov odvjetnik Milenko Umičević najavio je da će se žaliti i na nalog o provođenju istrage jer smatra da se u konkretnoj situaciji "nikako ne može primjenjivati Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije", s obzirom je nedjelo koje se Babiću stavlja na teret počinjeno početkom 1996. kada više nije bilo "neposredne ratne opasnosti".

Babić je u istražnom zatvoru bio od petka, a u žalbi na odluku o pritvoru njegov je odvjetnik, među ostalim, naveo da su na popisu svjedoka na koje bi navodno mogao utjecati bila navedena i dvojica pokojnika.

Šefa liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, tužiteljstvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida. Tužiteljstvo tvrdi da se nepripadajućim pravima hrvatskog ratnog vojnog invalida Babić okoristio za čak 660 tisuća kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter