Babić najavio nastavak štrajka liječnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prestankom radne obaveze štrajk liječnika se nastavlja, a o modalitetu štrajka odlučit će se idućih dana, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon što je Ustavni sud danas ukinuo Vladinu odluku o uvođenju radne obaveze bolničkim liječnicima.

Formalnopravno štrajk nije niti prekinut, podsjetio je Babić na konferenciji za novinare te najavio da će sindikat pričekati objavu odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama i dostavu pisanog pravorijeka.

- Zadovoljni smo odlukom Ustavnoga suda i nastavit ćemo sa štrajkom, rekao je Babić te pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića i Vladu na nastavak pregovora.

Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima

Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo Vladinu odredbu o uvođenju radne obveze liječnicima koji su bili u štrajku.

Hrvatski liječnički sindikat koji je zatražio ocjenu ustavnosti uvođenja radne obveze zbog toga ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk koji su bolnički liječnici morali prekinuti uvođenjem radne obveze.

Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima.

Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec.

Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine, pojasnila je Omejec. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter