Babic: Iduce godine gospodarstvo ce krenuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomski analiticar dr. Ante Babic jedan je od rijetkih optimista u svojoj branši. Iako priznaje da je hrvatska ekonomija u ovom trenutku na dnu, Babic vidi poboljšanje u uspješnoj skoroj turistickoj sezoni, javnim radovima u energetskom sektoru te u prikljucivanju Europskoj uniji.

BDP je u 2011. "porastao" nula posto. Što to znaci za ekonomske perspektive zemlje?

- Znaci da sad imamo više šansi za pozitivan rast. Do ljetne turisticke sezone nemamo o cemu govoriti jer smo sada na dnu. Turisticka sezona bi mogla biti nešto bolja nego prošla jer naši glavni emitivni turisti, Nijemci i Austrijanci, imaju nešto više novca. Ako se ostvari nešto od energetskih projekata o kojima prica Radimir Cacic, jesen i zima mogle bi imati bolje ekonomske pokazatelje.

Spas je, dakle, ponovno turisticka sezona?

- Kao i uvijek, ali ne treba zanemariti energetske projekte koji se najavljuju. Rijec je o projektima na razini Hrvatske elektroprivrede koji se spominju posljednje tri godine. Kad bi se to pokrenulo, koristi bi imao "Koncar", kao i proizvodaci kablova i druge tvrtke.

Koliko je važan Plomin 3, koji se takoder najavljuje?

- Plomin 3 je jednostavna investicija jer vec imamo napravljena dva bloka. Smatram da je ulaganje u energiju neophodno, pa tako i u Plomin, ali bojim se da zaboravljamo ulaganje u obnovljive izvore energije. Na tome smo "zapeli", a mi trebamo, prema pravilima Europske unije, do 2020. godine imati 20 posto ušteda u energiji i 20 posto obnovljivih izvora energije. Ne znam kako cemo to uspjeti.

Kako gledate na smanjenje broja nezaposlenih putem javnih radova, o kojima govori ministar rada Mirando Mrsic?

- To je new deal koji omogucava nezaposlenima da ipak nešto zarade. Ali, nije to dugorocno rješenje. Bolje bi bilo naplatiti porez od dužnika i više smanjiti javnu potrošnju te srediti rigidni Zakon o radu da bi se otvorila radna mjesta u privatnom sektoru.

Kako gledate na situaciju u brodogradnji?

- Dobro je što se ti problemi razrješavaju. Još prije tri tjedna nismo znali što ce se dogoditi s brodogradilištima, a danas znamo da Kraljevica ide u stecaj, Brodosplit se privatizira, a Uljanik ulazi u ESOP program. Dakle, za tri od pet brodogradilišta nadena su rješenja. Što se tice Trogira, on nije veliki problem i pošalje li se u stecaj, to nece biti tragedija. Tamo je vec izdana dozvola za izgradnju marine. Rijecki Treci maj veci je problem, radi se o velikom brodogradilištu i ono bi se, možda, moglo poslovno povezati s pulskim Uljanikom.

S&P zadržao je pozitivni kreditni rejting Hrvatske.

- Dvije velike agencije, Fitch i S&P, potvrdile su kreditni rejting Hrvatske, što sam, medu rijetkima, i najavio. Razlozi za to su smanjenje državnog proracuna te provodenje kljucnih reformi koje ce uslijediti ulaskom u EU. Na neki nacin ispoštovali smo sve zahtjeve koji su postavljani pred nas.

Doimate se kao ekonomski optimist?

- Nakon cetiri godine minusa, moramo u plus. Pokrecu se nove stvari. Konkretnije, vidim da se povecavaju marketinški proracuni velikih tvrtki, što je znak poboljšanja. Do proljeca sljedece godine nece biti spektakularnog poboljšanja, ali jasno je da se dižemo s dna. Kad se približimo EU-u, u proljece 2013. godine, gospodarstvo ce krenuti. S dna cemo se dici vec pri novoj turistickoj sezoni. (Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter