Baby boom u najmanjem gradu na svijetu

Dvije djevojčice i dva dječaka; razveselili roditelje i zajednicu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dvije djevojčice i dva dječaka; razveselili roditelje i zajednicu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najmlađem Filipu Blagoniću nepunih je mjesec dana, Andrei Nežiću je četiri mjeseca, malenoj Naomi Datković osam mjeseci, a Anji Merlak devet. Dok mirno lješkare u kolicima ili odmaraju u majčinom naručju, nesvjesni su pažnje koje pobuđuju, a ona je doista velika jer nadasve je rijetka slika vidjeti jednu, a kamoli četiri bebe odjednom na ulicama Huma.

Takav baby boom u najmanjem gradu na svijetu nije zabilježen desetljećima. Čak ni najstariji mještani ne pamte ovako plodnu godinu i tako brojnu humsku generaciju. Svojim dolaskom na svijet, dvije djevojčice i dva dječaka, razveselili su svoje roditelje, ali i čitavu malu zajednicu. Jer uvelike su poboljšali demografsku statistiku; u najmanjem gradu na svijetu danas živi 29 stanovnika koji zajedno imaju 1.263 godine ili prosječno 43,5 godina.

- Puno je ugodnije, mirnije i sigurnije s malim djetetom biti u Humu, okružen prirodom, nego u velikom gradu, priča nam riječka Humljanka Marijana, mama malene Naomi.

- Svi se veselimo zbog tako brojne generacije, mi mame družimo se, šećemo, razmjenjujemo iskustva, a djeca će kada narastu imati društvo za igru, reći će Morena, mama male Anje.

- To je lepo, ni ga lepjega na svitu, komentirat će 81- godišnja Nerina Blagonić, najstarija mještanka Huma i pranona malenog Andreje Nežića, ovako brojnu humsku generaciju. Bebe u Humu toliko su rijetke da je 36- godišnji predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak, 1977. godine, u godini svoga rođenja, punio naslovnice novina kao prva beba rođena u Humu nakon šesnaest godina. Merlak je ostao u rodnom kraju, nastavio obiteljsku ugostiteljsku tradiciju, vodi Konobu Hum, otvorio je suvenirnicu i ove godine i sam postao otac.

Ponosni roditelji, ponosan i humski župan Denis Grabar Kapituan. Izabran je u lipnju po prastarom hrvatskom običaju izbora župana na leto dan i moći će se pohvaliti da je predsjedavao Humom u njegovu najplodniju razdoblju. Malo mu se i posrećilo jer kapitalizirao poteze svojih prethodnika. Upravo je u njegovom jednogodišnjem mandatu "Taša čelibe", porez na neženje ili po domaće števra, koju je nametnuo jedan od prethodnih župana, očito dala rekordne rezultate.

- Jako sam ponosan, to znači da ima puno ljubavi i da je Hum i grad ljubavi, a ne samo najmanji grad na svijetu, izjavio je raspoloženi humski župan i u ozbiljnijem tonu dodao da je tome što se djeca rađaju zasigurno pripomoglo što su u Humu sve bolji uvjeti za život i što mlade obitelji mogu naći egzistenciju u rodnom kraju. Hum je i na raskrižju putova, svega je 14 kilometara udaljen od Buzeta i 38 kilometara od Rijeke. Hum danas ima jednu konobu, čak tri suvenirnice, jednu galeriju slika, jednu kuću za odmor, još dvije s apartmanima i sobama za iznajmljivanje. Nastojanja Udruge Hum da revitaliziraju gradić kroz očuvanje graditeljske baštine, obnovu humskih zidina i sakralnih zdanja, ali i kroz turističke manifestacije, udahnuli su turistički život; sezona u Humu počinje za Uskrs i traje do Svi Svetih.

Zadnje dvije godine Hum ima i parkiralište pod režimom naplate, a prihod od naplate parkiranja koristi se za održavanje parkirališta i drugih javnih površina, ali i za obnovu i revitalizaciju Huma. Ministarstvo kulture i Grad Buzet prethodnih su godina financirali faznu sanaciju humskih bedema koji su uglavnom obnovljeni. Upravo su završeni radovi na drenaži crkve sv. Jeronima na mjesnom groblju, a za drugu godinu kandidiran je projekt sanacije krovišta ovog sakralnog zdanja s nadaleko poznatim freskama iz 12. stoljeća, za što je već nabavljen materijal. Humljani imaju u planu na gradski proračun kandidirati i izgradnju dječjeg igrališta jer kako su nam rekli; sada za to imamo sve argumente!

Po čemu je najmanji

Po čemu je Hum najmanji grad na svijetu, pitaju se mnogi koji ga pohode. Hum nikada nije uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda niti je imao takve pretenzije, već ga je 1972. godine Čakavski sabor, kulturna institucija koja je pokrenula obnovu drevnog glagoljaškog središta, tražeći putove revitalizacije tada ruševnog gradića, proglasila najmanjim gradom na svijetu. Hum je te godine imao svega 16 stanovnika, pa je službeno kršten kao najmanji grad na svijetu. U protekle 42 godine postao je prava turistička atrakcija, a upravo mu je taj pridjev priskrbio brojne turiste koji dolaze otkriti po čemu je on to najmanji. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter