Baby boom: Rovinj uređuje novi vrtić

Područno odjeljenje u Rovinjskom Selu (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Područno odjeljenje u Rovinjskom Selu (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Za 78 slobodnih mjesta u Dječjem vrtiću Neven ove je godine stiglo čak 176 upita. Budući da je slična situacija bila i lani, a najviše je zamolbi za smještaj u jaslice, očito je riječ o pravom rovinjskom baby boomu. Uprava ovog vrtića i vlasnik, Grad Rovinj, našli su se tako u popriličnom problemu - kako smjestiti toliko prijavljene djece.

Rješenje je nađeno suradnjom Grada i Adris grupe. Na području Lamanove, u blizini skladišta nekadašnje Jadran trgovine, koja su sada dijelom u zakupu Konzuma, postoji prizemnica koja je nekad služila kao radnička blagovaonica i logistički prostor. Adris je tu zgradu, oko koje je prostrano parkiralište, oslobodio dosadašnjih zakupaca i dao na korištenje Dječjem vrtiću Neven.

U samo mjesec dana, otkad je zaključen natječaj za prijem djece u vrtić, djelatnici Zagrebgradnje u potpunosti su preuredili zgradu za smještaj dviju vrtićkih grupa.

Izgrađeni su novi pregradni zidovi i postavljeni spušteni stropovi, izgrađeni su sanitarni čvorovi prilagođeni djeci, priručna kuhinja i garderoba. Uređen je krov i pročelje te promijenjena limarija, instalacije i stolarija.

U tijeku je klimatizacija prostora i uređenje vanjskih površina u park. Postavlja se i ograda oko dvorišta koje je okruženo velikom površinom za parkiranje.

- Prostor je kvalitetno uređen pa ćemo tu premjestiti dvije vrtićke grupe. U oslobođenim prostorima u matičnoj zgradi na Fonteri uredit ćemo prostor za dvije skupine djece jasličke dobi. Na taj ćemo način ove godine umjesto planiranih 78 primiti 146 djece. Time ćemo zadovoljiti obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena, kaže direktorica Nevena Sandra Orbanić.

S novoprimljenom djecom u Nevenu će dnevno u 23 grupe boraviti 517 mališana. Najviše ih je smješteno u matičnom vrtiću na Fonteri. Rovinjskim odjeljenjima na Valbruni i u Mondelaku sada je priključeno i ovo novo na Lamanovi. U područnom odjeljenju u Rovinjskom Selu boravi 47, u Balama 22 i u Kanfanaru 48 mališana.

Neven ima građevinsku dozvolu i za proširenje odjeljenja na Valbruni, oko kojeg je dosta zemljišta. Tu se namjeravaju izgraditi prostori za smještaj četiri nove grupe i prostrana dvorana, čime bi se zadovoljile sve potrebe. Za to bi trebalo potrošiti osam milijuna kuna pa je ovaj projekt Grad Rovinj predložio za predpristupne programe Europske unije.

Talijanski dječji vrtić Naridola ove je godine zaprimio 46 molbi za upis, ponajviše u jaslice. Ravnateljica Susanna Godena kaže da su im grupe već prekapacitirane pa su ove godine primili 20 djece, a preostale su usmjerili vrtiću Neven. Naridola, koja je lani osposobila jedan dodatni prostor, zbrinjava 135 djece, od čega ih 18 boravi u područnom odjeljenju Bale. (Piše Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter