Baby boom na Buzeštini

U Buzetu je lani rođeno 65 beba (G. Č. Š.)
U Buzetu je lani rođeno 65 beba (G. Č. Š.)

Buzet je nakon stotinu godina prvi put zabilježio prirodni prirast stanovništva, pohvalit će se u ovom gradu na sjeveru Istre. I doista, buzetsko područje od lani je bogatije za 65 beba, od toga 34 dječaka i 31 djevojčicu što je u usporedbi s prethodnom godinom, kada je rođena 51 beba, 27,4 posto više. Doduše, to je ipak manje od rekordne 2008. godine kada je u gradu sa 6.133 stanovnika rođeno 75 bebica.

Roditelji se u ova krizna vremena teško odlučuju na više djece. Mlade obitelji u pravilu idu na prvo ili drugo dijete. No, lani je ipak sedam obitelji dobilo treće dijete, a dvoje četvrto ili više. Sjever Istre zabilježio je i jedan rekord koji je mnogima izmamio osmijeh na lice. Miloradu i Danijeli Vivoda iz Svetog Ivana rodilo se sedmo dijete, kćerkica Emily, pa je ova deveteročlana zajednica postala najbrojnija obitelji na Buzeštini.

Visina naknade koju Grad Buzet dodjeljuje za prvo dijete je 2.000, za drugo i svako sljedeće 2.500, a za blizance 3.000 kuna po djetetu. Lani je, saznajemo od resorne pročelnice Elene Grah Ciliga, uvedena i jedna novost, a ta je da pravo na novčanu pomoć za dijete koje ima prijavljeno prebivalište na buzetskom području, ostvaruju i posvojitelji.

Jednokratna pomoć za novorođenčad jedna je od poticajnih, doduše simboličnih mjera, kojima se kao i u ostatku istarskog sjevera, želi zadržati mlade obitelji u rodnom kraju. Time ih se neće potaknuti da se odluče na više djece, ali će ih se barem malo rasteretiti u povećanim troškovima koje imaju dolaskom prinove.

- Naknada za novorođenčad više je nego dobrodošla, za opremu, možda neku fešticu, krštenje. Na sreću dojim, no kada bih trebala kupovati zamjensko mlijeko bio bi to velik izdatak, rekla nam je Sendi Rota Marzi, mama 3,5 mjesečne Giulie. Sendi, kojoj je Giulia drugo dijete, sin Lucas ima 6,5 godina, kaže da je uz gradsku naknadu dobila i jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete koju daje HZZO. Iznos pomoći vezan je uz proračunsku osnovicu i iznosi 2.328 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter