B. Munjas: Cijeli me život inspirira PJ Harvey

Energična Barbara Munjas (D. ŠTIFANIĆ)
Energična Barbara Munjas (D. ŠTIFANIĆ)

Energična Barbara Munjas i njen bend Barbari večeras će na koncertu u klubu Uljanik, uz besplatan ulaz, predstaviti "Monfiorenzo Underground", debitantski album koji je objavljen prije svega dva tjedna.

Novi bend na domaćoj glazbenoj sceni Barbara je osnovala nakon odlaska iz Gustafa u kojima je bila šest godina. Njena glazba danas je okrenuta više rock maniru i garažnom bendovskom zvuku.

Uz Barbaru koja je vokal i gitaristica, bend čine još dva gitarista, Dino Kalčić i Ivan Benažić Benza, basist Alen Bernobić i bubnjar Teo Pokrajac, a sastavni dio benda je ton majstor Tiziano Budicin. Dosad su se javnosti predstavili singlovima/video spotovima "Mjesečina", "Patološki lažljivac" i "Realnost".

Unutar kojih žanrovskih okvira se kreirao debi album?
Najteže je kao insajder definirati to što radiš. Baziramo se dosta na old school zvuku, ali u suvremenoj maniri. Na našu su glazbu utjecali The Beatles, Led Zeppelin, a dosta i Supergrass. Naša je glazba svojevrsni autorski spoj svih tih utjecaja.

Tko je neki tvoj poseban favorit koji te nadahnjuje?
Na mene je jako utjecala PJ Harvey. U njoj sam pronašla sve što očekujem od glazbe i autora - stav, jaku osobnost, vrhunsku poetiku, emociju. Majstorica je prenošenja emocija u pjesme, i to me cijeli život inspirira i veže za nju. Kod nje mi se posebno sviđa što ona nikad nije bila rob samo jednog žanra, nego je pjesme uvijek kreirala onako kako se osjećala u tim stvaralačkim fazama.

U Gustafima si bila šest godina. Koliko je njihova glazba utjecala na vaš debi album?
Ima utjecaja, ali možda više nesvjesno. Na ovom sam albumu autorica svih tekstova i glazbe većine pjesama (glazbu za četiri od ukupno 13 pjesama kreirao je basist Alen Bernobić). Nisam se previše oslanjala na izričaj Gustafa jer je, iskreno, došlo do zasićenja i zato sam i otišla iz Gustafa.

No isto tako, za svih tih godina u Gustafima sam otkrila jako puno dobre glazbe, a za što je, uz ostale ljude u bendu, najzaslužniji Čedo. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter