AZZRI-ju 300 tisuca kuna za sadnju maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarske županije direktor Regionalnog centra Istra Zagrebacke banke Valter Šaric i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Gracijano Prekalj potpisali su ugovor o donaciji vrijedan 300 tisuca kuna koje ce se utrošiti za sadnju maslinika na podrucju Vodnjana. Doniranim sredstvima na proljece 2012. godine zapocet ce sadnja šest tisuca sadnica istarskih autohtonih sorti maslina poput buže, istarske bjelice, žižolere, karonice-crnice, rošinjola i puntoža na površini od 25 hektara opožarenog terena.

Istarski župan Ivan Jakovcic zahvalio se Zagrebackoj banci na donaciji, ali i svim facebookovcima koji su tome pridonijeli. Naime, tijekom travnja i svibnja u sklopu akcije ZaBe "Sadi i živi zeleno" putem Facebooka clanovi su virtualno pošumljavali Hrvatsku i u tome su Istrani bili najuspješniji te stoga osvojili nagradu od 300 tisuca kuna.

- U konacnici smo odlucili da ne pošumimo nego pomaslinimo opožareno podrucje jer cemo imati višestruke koristi od toga, rekao je Jakovcic.

- Znamo da je AZRRI od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva dobio u koncesiju veliko podrucje za sadnju maslina na Vodnjanskoj cesti. Ovih projektom osigurat cemo sadnice za 25 hektara. Nastavak je to AZRRI-jevog nastojanja da zaokruži cijelu pricu osnivanjem centra za maslinarstvo upravo u Vodnjanu, pa ce i ove posadene masline omoguciti obavljanje znanstvenih pokusa u cilju razvoja sustavne strategije opstanka i razvoja maslinarstva, rekao je Šaric.

- Tih 60 hektara je najkvalitetnije i najlakše privesti namjeni. Za koji tjedan zapocet cemo s pripremama terena za podizanje tih nasada. Na ostalom dijelu sadit cemo kako budemo osiguravali sredstva u suradnji sa zainteresiranim poduzetnicima i institucijama. Centar za maslinarstvo, uz planiranu kupnju uljare u Vodnjanu, omogucit ce i privatnom sektoru da objedini aktivnosti koje ce im u konacnici biti od koristi pri dobivanju oznake izvornosti istarskog maslinovog ulja, što je važno za europsko tržište, rekao je Prekalj.

Prekalj: O zaštiti obližnje jame još pregovaramo

Na pitanje jesu li riješili status jame koja se nalazi na tom podrucju, a za koju istarski speleolozi traže poseban režim zaštite, Gracijano Prekalj odgovara da se tih prvih 60 hektara buduceg maslinika nalazi u blizini jame, ali je ne obuhvaca.

- S Ministarstvom zaštite okoliša dogovaramo sve buduce aktivnosti potrebne da se jama ostavi u prirodnom ambijentu i zaštiti kao speleološki objekt. No, speleolozi traže preveliku površinu oko jame, pa cemo još vidjeti koliko je to prakticno da tolika površina i ostane nedirnuta, rekao je Prekalj.


Podijeli: Facebook Twiter