AZTN: Istarska županija bez prijave programa EK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mišljenja je da su dva programa potpora - Program državnih potpora Istarske županije za zapošljavanje osoba s invaliditetom te Pravilnik o osnovnim uvjetima financiranja pojedinih ciljnih skupina Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) - sukladna pravilima iz uredbe Komisije o općem skupnom izuzeću te su izuzeta od obveze prijave Europskoj komisiji.

Kada je riječ o definiranju korisnika potpora oba programa ispunjavaju sve uvjete koje uredba propisuje - državne potpore se mogu dodjeljivati poduzetnicima koji nisu u teškoćama, ne podliježu nalogu za povrat potpore te mogu biti iz svih sektora i djelatnosti, osim onih koji su isključeni samom uredbom, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Davatelj državne potpore kroz program državnih potpora Istarske županije za zapošljavanje osoba s invaliditetom je sama Županija, instrument potpore je subvencija, a iznos potpore je 550.000 kuna iz županijskog proračuna za 2014.

Kategorije državne potpore po tom programu su potpore za zapošljavanje radnika s invaliditetom u obliku subvencija za plaće (dodjeljivat će se do maksimalnog intenziteta 75 posto opravdanih troškova) te potpore za naknadu dodatnih troškova zapošljavanja radnika s invaliditetom (do maksimalnog intenziteta 100 posto opravdanih troškova).

Cilj dodjele državne potpore u Pravilniku o osnovnim uvjetima financiranja pojedinih ciljnih skupina HBOR-a je poticanje financiranja kroz regionalne državne potpore te kroz potpore za male i srednje poduzetnike, zaštitu okoliša i istraživanje, razvoj i inovacije.

Instrument državne potpore je poticajna kamatna stopa, a u HBOR-ovim programima je čini razlika između referentne kamatne stope za pojedinog poduzetnika i efektivne kamatne stope u visini manjoj od referentne stope. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter