AZRRI u novu godinu s novim programima

Edmondo Šuran, Graciano Prekalj i Gordan Šubara (D. ŠIŠOVIĆ)
Edmondo Šuran, Graciano Prekalj i Gordan Šubara (D. ŠIŠOVIĆ)

"S naših dvadeset djelatnika ove smo godine ostvarili niz važnih strateških aktivnosti, 2012. je bila prijelomna godina za AZRRI i zahvaljujem se svima koji su pridonijeli našem uspješnom radu", podvukao je direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Graciano Prekalj pregled minule godine. Konferencija za novinare održana je u AZRRI-jevom pogonu, odnosno laboratoriju za rasijecanje i preradu mesa autohtonih pasmina, bivšoj Purisovoj klaonici, gdje su u komorama dozrijevale salame i kobasice koje tržište još ne poznaje, a na kušanje su ponuđeni AZRRI-jevi proizvodi koje je tržište već prepoznalo i uspješno se prodaju čak i izvan Istre, pogotovo u Zagrebu.

Od brojnih aktivnosti Prekalj je istaknuo preuzimanje poljoprivredne proizvodnje od pazinskog Purisa početkom godine; zatim odluku Županijske skupštine o osnivanju poljoprivredno-razvojnih centara od kojih je prvi već proradio nakon kupnje uljare San Lorenzo u Vodnjanu; početak izgradnje edukacijske kuhinje na Gortanovom brijegu u sklopu projekta Key-Q te početak izgradnje štale za istarska goveda na Gortanovom brijegu u sklopu projekta APRO.

Kuhinja i štala dovršit će se i opremiti početkom 2013., a u toj godini AZRRI počinje i s provođenjem projekta integralnog brendiranja istarskih autohtonih proizvoda. Prva faza obuhvatit će istarska vina, maslinova ulja, pršut, proizvode od mesa istarskih pasmina te istarske tjestenine i slastice, a osim uspostavljanja kriterija njihove kvalitete u suradnji s proizvođačima, projekt predviđa i njihov plasman kroz dvije specijalizirane prodavaonice - u sklopu uljare San Lorenzo i u pazinskom Kaštelu.

AZRRI nastavlja i s aktivnostima od društvenog značaja, kao što je podrška lokalnim zajednicama te javnom i privatnom sektoru u procesu osnivanja lokalnih akcijskih grupa (LAG), kao i u izradi aplikacija za sredstva iz programa IPARD.

Impozantno je sagledati što se sve razvilo iz programa zaštite istarskog goveda od čega je AZRRI prije više od desetljeća započeo svoje aktivnosti. Istarsko govedo i dalje je temelj gospodarskih programa, a u narednoj godini prvi put će se valorizirati i gospodarski značaj pasminski tek definirane istarske koze. Uz sudjelovanje u 20-ak međunarodnih razvojnih projekata, AZRRI u 2013. prihvaća i izazov u kojega se već dva desetljeća nitko u Istri nije usudio upustiti: pokreće se program poticanja tova teških svinja, neophodnih za proizvodnju istarskog pršuta. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter