AZRRI traži produženje roka sadnje nasada i mogućnost podzakupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slučaj nesuđenog AZRRI-jevog maslinika kraj Vodnjana još uvijek nema izvjestan ishod: Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije odgovorilo na AZRRI-jeve zahtjeve za reviziju ugovora o zakupu, prva rata zakupnine dospjela 10. prosinca prošle godine nije plaćena, ali usprkos tome ugovor još nije raskinut. Jedina ovogodišnja novost u ovom slučaju dva su dopisa Hrvatskih šuma (koje se valjda još vodi kao subjekt gospodarenja tim zemljištem) koje je AZRRI dobio početkom veljače ove godine. Najprije je stigao dopis direkcije Hrvatskih šuma kojim se AZRRI opominje jer još nije platio prvu ratu zakupnine u iznosu od 621.000 kuna, za što je rok bio 10. prosinac 2016. godine. Uz "podsjećanje" da uplatu treba izvršiti, Hrvatske šume upozoravaju da će u slučaju neplaćanja "zatražiti od Agencije za poljoprivredno zemljište da jednostrano raskine ugovor". AZRRI nakon te opomene nije platio prvu ratu, niti ju namjerava platiti dok se ne izmijeni ugovor o zakupu, kaže nam direktor AZRRI-ja Igor Merlić.

Spora procedura uvođenja u posjed

Drugi dopis stigao je malo nakon prvog iz Uprave šuma Buzet, kojim se od AZRRI-ja traži osoba za kontakt radi pokretanja procedure uvođenja AZRRI-ja u posjed i potpisivanja zapisnika o tom činu, koji inače za potpisivanjem ugovora kasni čitavih 15 mjeseci. "Sve tražene podatke smo im poslali 14. veljače, ali od tada nemamo nikakve povratne informacije", kaže nam Merlić. I to je trenutačno sve. Rata nije plaćena, uvođenje u posjed nije obavljeno.

Podsjetimo, to je nekadašnje šumsko zemljište, nakon što je izgorjelo u požaru, Vlada 2005. godine prekategorizirala u poljoprivredno, te ga je u studenom 2006. godine dodijelila AZRRI-ju, i to namjenski za sadnju maslinika. Procedura provedbe te odluke potrajala je malo duže, i tek je 10. prosinca 2015. godine u vrijeme ministra Tihomira Jakovine država s AZRRI-jem potpisala ugovor o osnivanju služnosti u šumi ili na šumskom zemljištu, kojim je određeno da se za zakup 160 hektara zemljišta na 50 godina treba platiti ukupna naknada od 1,863 milijuna kuna, i to u tri godišnja obroka od po 621.000 kuna, od kojih prvi dospijeva 10. prosinca 2016., a sljedeća dva na isti datum 2017. i 2018. godine.

Kada je na funkciju direktora AZRRI-ja došao Igor Merlić, pokušao je najprije s ministrom Tihomirom Jakovinom, pa zatim i s novim ministrom poljoprivrede Davorom Romićem, ispraviti neke nepovoljne odredbe tog ugovora, među ostalim zabranu davanja zemljišta u podzakup, i neprovedivu odredbu da se zemljište ima zasaditi u roku od dvije godine. Zbog krutosti ugovornih odredbi, nije bila provediva AZRRI-jeva zamisao da se veći dio tog zemljišta prepusti za sadnju lokalnim maslinarima, ali ni oni sami, iako im trebaju površine za sadnju novih maslinika, nisu bili voljni riskirati sa zemljištem čije je vlasništvo odnosno pravo upravljanja neizvjesno. AZRRI naravno nije mogao sam zasaditi 160 hektara maslinika, jer bi mu za to trebalo pet milijuna kuna kojih nema. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter