AZRRI prijeti seljacima dovodenjem zaštitara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez konkretnog zakljucka, danas su se, nakon žucnog sastanka s Gracianom Prekaljem, direktorom Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), razišli poljoprivrednici iz Cerovlja koje Agencija tereti za neovlašteno košenje lucerne u Novackoj vali. Medutim, Prekalj im je na kraju ponudio 30 do 40 hektara na podrucju opcine Cerovlje, s tim da tocne površine tek treba odrediti, dok ce ostatak nastaviti koristiti AZRRI.

Sastanak je sazvao Emil Daus, nacelnik Opcine Cerovlje, s namjerom da se nade zajednicki jezik i prevladaju razmirice. Poljoprivrednici su sastanak iskoristili da bi iskalili bijes zbog nezavidnog položaja u kojem su se našli. Jedni smatraju da je Puris AZRRI-ju zemlju dao zemlju u zakup suprotno zakonu, drugi da im se namjerava oduzeti zemlja koju su obradivali njihovi ocevi i djedovi, a neki u AZRRI-ju vide poslovnog konkurenta, a ne servis koji ce im pomagati u razvoju proizvodnje.

Koliko je ova zemlja važna domacim poljoprivrednicima, važna je i AZRRI-ju kojem je, ako ostane bez proizvodnje, ugrožen uzgoj istarskog goveda i ostalih autohtonih vrsta.

Prekalj smatra da odvjetnik Vlatko Nuic, koji je prisustvovao sastanku, krivo upucuje poljoprivrednike da su regularno u posjedu poljoprivrednog zemljišta, i to na temelju racuna o kupnji sijena od Purisa. Puris placa naknadu za korištenje zemljišta, a od Opcine Cerovlje dobilo je potvrdu da je u neometanom posjedu, kaže Prekalj.

Temeljem ugovora o poslovno-tehnickoj suradnji s Purisom, AZRRI je ušao u proizvodnju lucerne, pšenice, jecma, kukuruzne silaže i slicnog, kaže. Agencija, odnosno Puris, nastavlja proizvodnju na ovim površinama, a krenu li poljoprivrednici u cetvrti otkos ili oranje, AZRRI ce pozvati zaštitare, porucuje Prekalj.

"Poljoprivrednici su kosili u vlastitoj režiju, a tko je nocu pokupio i odvezao sijeno ne znamo i zato smo, da se to utvrdi, angažirali policiju. Državo odvjetništvo u ovom slucaju ne štiti državu nego Puris koji je pretrpio štetu, a indirektno i AZRRI koji ne može konzumirati ugovor s Purisom, zakljucuje Prekalj.

"Sve je pocelo time što je AZRRI vrlo nekorektno i neosnovano podnio kaznenu prijavu protiv 11 poljoprivrednika s ovog podrucja", odgovara odvjetnik Vlatko Nuic. Današnji prijedlog AZRRI-ja je nejasan jer nije jasno kome treba to placati. Državi? Komu? Poljoprivrednici su spremi platiti državi jer je ona vlasnik", kaže Nuic i dodaje da nije vidio ugovor AZRRI-ja s Purisom, pa mu nije mu jasno na temelju cega su stekli posjed.

Na kraju porucuje da su poljoprivrednici spremni na razgovore, ali naglašava da ce o tomu tko ce platiti sijeno odluciti Državno odvjetništvo, koje predstavlja državu. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter