AZRRI: Nakon boškarina, spašen je i istarski tovar


U AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina chef Robert Perić jučer je vodio radionicu o pripremi jela od mesa istarskog magarca koju je pohađalo dvanaest kuhara iz istarskih konoba i restorana, a tim povodom je održana i konferencija za novinare o suradnji AZRRI-ja i Udruge uzgajivača istarskog magarca "Istrijanski tovar" u projektu "Gastronomska valorizacija mesa istarskog magarca".

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić kazao je da se po uzoru na dugogodišnji uspješan program gastronomske valorizacije istarskog goveda sada isti takav program počinje provoditi i za istarskog magarca, a kako bi projekt dobro napredovao, planiran je niz aktivnosti, od zaštite istarskog magarca kao autohtone istarske pasmine, preko pojačanog uzgoja, rasploda i proizvodnje mesa, pa do obrade mesa specijaliziranim rasjecima radi njihova plasmana u ugostiteljstvo.

Predsjednik udruge Istrijanski tovar, Boris Orlić, izvijestio je da nakon dodjele statusa uzgojne organizacije njihovoj udruzi trenutačni resurs projekta o istarskom magarcu čini oko 250 pasminski čistih i uzgojno valjanih grla kod 35 uzgajivača odnosno članova udruge. "To još uvijek ne znači da istarski tovar nije ugrožena vrsta, ali je stanje ipak mnogo bolje nego prije 10-15 godina, i danas možemo reći da je istarski tovar spašen", ustvrdio je Orlić. Još treba, dodao je, stvoriti kulturu potrošnje magarećeg mesa, a još više magarećeg mlijeka, ali već sada magareće je meso po Orlićevom mišljenju sve traženija delicija.

Kao i kod mesa istarskog goveda, i za kuhare restorana koji koriste meso istarskog magarca AZRRI je ranijih godina organizirao redovite godišnje edukacije koje su bile preduvjet za dodjelu oznake kvalitete, koju su restorani isticali na ulaznim vratima obavješćujući tako potrošače da se tu nudi i meso istarskog magarca. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter