AZRRI kupuje uljaru San Lorenzo Olive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Skupštine Istarske županije sinoc su u Pazinu s 19 glasova za, sedam protiv i tri suzdržana dali zeleno svjetlo za preuzimanje posrnule privatne tvrtke San Lorenzo Olive iz Vodnjana. Tako su, u funkciji Skupštine trgovackog društva AZRRI, prihvatili studiju gospodarske opravdanosti o osnivanju županijskog maslinarskog podcentra i to modelom preuzimanja navedene posrnule vodnjanske tvrtke.

Odluci je prethodila rasprava u kojoj su se vladajuci našli na jednoj, a opozicijski vijecnici na drugoj strani. Stavovi su im ostali isti i nakon pauze koju je zatražio Tedi Chiavalon, predsjednik kluba vijecnika IDS-HNS za razgovor s predstavnicima drugih vijecnickih klubova nakon cega je uslijedilo glasanje.

"Ovo nije model kojim cemo preuzimati posrnule tvrtke vec je to nacin da bržim putem dodemo do uljare. Imali smo srecu da je možemo kupiti upravo tamo gdje smo htjeli - u Vodnjanu", kaže Chiavalon i prakticki se vec sutra može staviti tabla podcentra. Tvrdi da se tako može vrlo brzo doci do podcentra za razvoj maslinarstva što je strateški projekt Županije umjesto da se ide u izgradnju vlastite uljare što bi trajalo dvije do tri godine.

Marino Roce (HDZ-HSS) je ukazao i da je medu vlasnicima uljare San Lorenzo Olive jedan djelatnik Istarske županije (radi se o Dariju Mezulicu, op.a.). "Da nas sutra netko ne bi prozivao da je to sukob interesa", rekao je Roce, ali to nije izazvalo nikakvu reakciju.

Za Zdenka Pliška (SUH) osnivanje podcentra za razvoj maslinarstva ne bi smjelo nikako biti u vezi s preuzimanjem jedne posrnule tvrtke na cijim nekretninama je hipoteka OTP banke.

Gvido Jermaniš i Ivo Uccio Miletic, nezavisni vijecnici s liste Plinija Cuccurina, smatraju da se ulaže velik novac i sumnjaju da ce se on ikada vratiti kao i da se taj model preuzimanja privatnih tvrtki može kasnije primjenjivati kod vinara, u turizmu ili negdje drugdje.

U završnoj rijeci Milan Antolovic je rekao da ova vodnjanska uljara radi vec tri godine i da ce, ako je AZRRI preuzme, i dalje biti konkurencija drugim uljarama kao i da strojevi u toj uljari, kakve ima vecina od 28 istarskih uljara, daju dobru kvalitetu ulja. "Nema podvale vijecnicima vec osnivanje podcentra modelom preuzimanja jedne tvrtke. Laboratorij cemo kandidirati za medunarodne fondove", informirao je procelnik Antolovic.

Plan poslovanja AZRRI-ja za ovu godinu je usvojen s 19 glasova za i pet suzdržanih. Gracijano Prekalj je iznova jednoglasno izabran za direktora, a u novi NO su opet izabrani Neven Rimanic i Stjepan Mrakovic dok je nova osoba Chiavalon koji ce biti predsjednik NO. Najavljeno je da ce se uskoro pred vijecnicima naci odluka o spajanju AZRRI-ja i MIH-a. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter