AZRRI: Još 160 ha maslinika i Centar za maslinarstvo u Vodnjanu

Na potezu od Pule do Vodnjana posadit će se još 160 hektara maslinika (Neven LAZAREVIĆ)
Na potezu od Pule do Vodnjana posadit će se još 160 hektara maslinika (Neven LAZAREVIĆ)

Istarski župan donio je odluku o dodijeli 5,5 milijuna kuna kapitalne pomoći trgovačkom društvu AZRRI koja se moraju isključivo koristiti za podmirivanje financijskih obaveza za kapitalne projekte odnosno za obaveze, nastale prije 1. srpnja 2013, kao i za izgradnju poslovne infrastrukture koja je u tijeku i  za preostale troškove nastale prilikom realizacije projekata. Sredstva su osigurana u ovogodišnjem županijskom proračunu, a prva rata od 3 milijuna kuna agenciji je doznačena 29. veljače 2016. godine, a ostatak od 2,5 milijuna kuna doznačit će se do 30. lipnja ove godine.

Po riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića, sredstva se dodjeljuju za daljnju provedbu i aktivnosti Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog područja Istarske županije. U planu je formiranje centra za ruralno regionalni razvoj i biološku raznolikost u Pazinu, centra za tartufarstvo u Buzetu, centra za vinogradarstvo u Poreču gdje bi se smjestio i centar za ribarstvo, zatim centra za voćarstvo u Kaldiru te centra za maslinarstvo u Vodnjanu.

- U tijeku je izgradnja farme za uzgoj Istarskog goveda na Gortanovom brijegu i to je jedan od prioriteta ove godine kao i uspostava centra za maslinarstvo u Vodnjanu, kazao je Antolović dodajući da bi se centar nalazio u sklopu postojeće zgrade uljare  San Lorenzo gdje bi se smjestila oprema za laboratorije, a bit će i sjedište klastera maslinara Istre. - Očekujem da će do kraja godine biti dovršen te da će  slijedećih godina biti u funkciji razvoja maslinarstva Istre, rekao je Antolović, dodajući da će se paralelno raditi na uspostavi ostalih centara.

Predsjednik Uprave AZRRI-ja Igor Merlić potvrđuje da se kapitalna pomoć daje za anuitete kredita za razne razvojne programe koji su se dogodili, a koji su bili praćeni kreditima. Tako primjerice navodi da je za uljaru u Vodnjanu uzet kredit u PBZ-u u iznosu od 7,6 milijuna kuna, od Fonda za poljoprivredu šest milijuna kuna, tu je i kredit za izgradnju farme na Gortanovu brijegu od tri milijuna kuna (HBOR) dok je za uređenje pogona prerade i proizvodnje podignut kredit u PBZ-u od 2,5 milijuna kuna, a u tu svrhu od Fonda za poljoprivredu dobiveno je 500 tisuća kuna.

- Dakle, tih 5,5 milijuna kuna odnosi se na anuitete kredita od kojih su neki kratkoročni, neki dugoročni, neki završavaju, a neki traju još desetak godina. Svi su krediti uzeti za razvoj poljoprivredne infrastrukture i razvojne programe, kaže Merlić te potvrđuje da budući centar za maslinarstvo u Vodnjanu uključuje uljaru koja već fizički postoji i vrši preradu maslina, a drugi dio pak uključuje zemljište površine 160 hektara koje se proteže s desne strane ceste Vodnjan - Pula, a radi se o bivšem opožarenom području.

Naime, država je u prosincu 2015. godine dodijelila AZRRI-ju zemljište u koncesiju na rok od 50 godina, a ugovor su potpisali bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Uprave AZRRI-ja Igor Merlić. Ujedno, bio je to jedan od zadnjih poteza bivšeg ministra poljoprivrede.

- Koncesijska naknada iznosi 1,8 milijuna kuna, a prva rata dospijeva u prosincu 2016. godine. Iako je AZRRI nositelj koncesije, ne bismo željeli sami krenuti u ovako veliki projekt jer radi se o značajnoj površini te stoga planiramo u cijelu priču uključiti maslinare i to ponajprije one s Vodnjanštine. Dakle, mislimo uspostaviti suradnju s maslinarima na bazi poslovnog interesa da zajedno s nama uđu u sadnju maslinika, pripremu tla i svega ostalog što se kod toga podrazumijeva. Naravno, očekujem da će maslinari pokazati interes i ako to budu htjeli, ušli bi u neki  oblik partnerstva gdje bi morali participirati u određenim troškovima, a u budućnosti i u benefitima, kaže Merlić i napominje da bi uspostavom tog koncepta i sadnjom maslinika, centar u Vodnjanu imao pravi smisao. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter