AZRRI-jeve oznake kvalitete za jela od boškarina

Kuhari su učili pripremati jela od boškarina
Kuhari su učili pripremati jela od boškarina

Ukupno 44 restorana, po tri ugostiteljska objekta u sklopu Valamarovih i Maistrinih objekata i sedam agroturizama iz Istre i Primorja te jedan iz Slovenije, ove godine dobili su oznake kvalitete Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) za pripremanje jela od istarskog goveda.

Najboljom je proglašena konoba Bušćina iz Umaga, koja je dobila i priznanje. Chefovi kuhinja i kuhari iz tih restorana jučer i danas prisustvovali su AZRRI-jevoj radionici pripremanja mesa od istarskog boškarina, podijeljeni u dva tima koja su vodili vrsni chefovi Robert Perić iz pulske škole za Turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i LC Cateringa te Zdravko Tomšić iz restorana Draga di Lovrana.

Riječ je o projektu koji se odvija šestu godinu za redom, a ove godine održan je u porečkom hotelu Valamar Crystal. Osim novih umijeća u pripremanju jela od boškarina, sudionici su imali prilike naučiti kako iskoristiti manje "popularne" dijelove mesa istarskog goveda, poput iznutrica. Pohađanjem radionica osim novih znanja dobili su spomenutu oznaku kvalitete, koja je gostima garancija da se u ponudi objekata nalazi i meso istarskog boškarina.

Graciano Prekalj, direktor AZRRI-ija, na svečanosti dodjele oznaka podsjetio je na početke ovoga projekta, načina očuvanja istarskog goveda od izumiranja kroz konzumaciju te na početke radionica kojima su educirali kuhare kako pripremiti, servirati i ponuditi meso istarskog goveda.

Istaknuo je da su u ovaj projekt zadnjih godina ušle i druge istarske autohtone pasmine, od tovara do ovce i koze. Podsjetio je da su 2005. godine u Istri počeli s petstotinjak grla svih pasmina, da bi taj broj do danas dosegao više od tisuću grla.

- Svake godine imamo neke novosti pa je tako ove godine jedna od njih da ćemo za dva mjeseca imati gotovu edukacijsku kuhinju na Gortanovom brijegu, gdje ćemo se na drugačiji način sastajati i razgovarati o mesu istarskog goveda te kako dobiti završni proizvod. Počeli smo s integralnim promoviranjem istarskih autohtonih proizvoda. Želimo imati najkvalitetnije istarske proizvode iz grupe maslinovih ulja i vina do autohtonih pasmina i drugih. Kroz edukacijsku kuhinju i naše druge centre, poput onog za ulja u Vodnjanu, želimo raditi na edukaciji proizvođača, ali i potrošača, rekao je Prekalj. Istaknuo je da je ove godine u radionicama sudjelovao i jedan restoran iz Slovenije te da će se sljedeća odvijati u EU-u.

Na kraju dvodnevnog ciklusa voditelji radionica pripremili su četiri jela od istarskog goveda, kojima su podučili i polaznike radionica, kako bi ih pripremili po povratku u svoje matične objekte. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter