AZRRI-jev maslinik na cekanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheološki lokaliteti i speleološki objekti, vrlo vjerojatno, usporit ce ionako sporovozno podizanje velikog maslinika od 200-tinjak hektara izmedu Pule i Vodnjana. Na tom su podrucju, poznatom kao Proština, a kojim upravlja Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), evidentirane dvije jame te ostaci antickog naselja koje je prema zakonu potrebno zaštititi.

Na speleološke su objekte nedavno ukazali Galižanci koji su podigli glas za ocuvanje prirodne baštine. Na to ih je ponukao i nacin na koji je prokrcena nekadašnja šuma u susjedstvu AZRRI-jeva maslinika, s desne strane ceste Pula - Vodnjan, gdje ce niknuti 80-ak hektara velik maslinik pulske tvrtke Oleum Maris.

S udrugom Zelena Istra inicirali su istraživanje, a time i zaštitu dviju jama, dosad neevidentiranih i neistraženih. Procedura za ocuvanje šume i dva speleološka objekta, saznajemo iz udruge, vec je krenula, i to iz županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj: AZRRI-ju je naloženo da sacini zahtjev na osnovi kojeg ce Županija odrediti je li potrebna procjena utjecaja na okoliš.

Dok ne preda zahtjev i ne prode citava procedura, AZRRI nece smjeti ocistiti ni centimetra površine. Mora pripremiti podatke o zahvatu i njegovom utjecaju na okoliš te predložiti mjere zaštite za javni uvid gradanstvu. Sve to traje nekoliko mjeseci. Tek se onda odlucuje je li studija utjecaja potrebna i kolika ce se površina krciti za nasade maslina. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD 31. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter