AZRRI i poljoprivrednici u svadi zbog lucerne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest poljoprivrednika, clanova Udruge poljoprivrednih proizvodaca Cerovlje, odlucilo je pokositi lucernu u Novackoj vali koju je, smatraju, Puris nelegalno dao AZRRI-ju (Agencija za ruralni razvoj Istre) u podzakup. Tamo  su se u utorak na istom zemljištu i na istom poslu susreli lokalni poljoprivrednici i kosci AZRRI-ja, koji je preko noci pokupio svu pokošenu lucernu, a slucaj prijavio policiji.

Poljoprirevdnik Graciano Toncin kaže da je 4. travnja ove godine u Cerovlju održan sastanak na kojem je Milan Antolovic, procelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, rekao da Puris gasi poljoprivrednu proizvodnju i da AZRRI preuzima mehanizaciju i farmu u Murarima. Tada je, kaže Toncin, rekao: "Dogovorite se, hote orat, hote kosit."

"Tražimo ovu zemlju u najam da moremo delat, da moremo živit i da je legalno koristimo", odgovara Toncin. Njegovi kolege kažu da su tu uvijek kosili i uredno placali Purisu racune, a sada su prijavljeni policiji.

Nacelnik Opcine Cerovlje Emil Daus kaže da se radi o zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske za koje nikada nije raspisan natjecaj o raspolaganju. Sukladno propisima godinama je ovo zemljište u mirnom zakupu koristio Puris. Nedavno su Puris i AZRRI potpisali ugovore, medutim poljoprivrednici ipak traže zemlju za obradivanje.

"Nažalost od 1. sijecnja ove godine Opcina ne može raspisati natjecaj za zakup državnog zemljišta jer je za to zadužena Agencija za poljoprivredno zemljište koju cekamo vec godinama", zakljucuje Daus.

- Buduci da AZRRI placa Purisu najam, ne može se tolerirati da netko drugi ulazi u posjed i kosi lucernu. Nije mi poznato kakve su odnose s Purisom imali poljoprivrednici, ali ovakvo se ponašanje ne može tolerirati. Moram konstatirati da se oni nažalost nikad nisu udostojili doci k nama na razgovor, a niti su pokazali bilo kakvu inicijativu da se ovo riješi... Ocekujem da profunkcionira pravna država i da se ovaj slucaj razriješi, kaže direktor AZZRI-ja Graciano Prekalj. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter