Azra nije bila novi val

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branko Cegec i Damir Miloš, uz moderatoricu Željku Horvat Zhe, okupili su se u cetvrtak navecer u galeriji Cvajner da bi na 2. festivalu KUFer prodiskutirali o 25 godina izlaženja casopisa za književnost Quorum te se usput prisjetili sedamdesetih i osamdesetih, godina novog vala i promjena koje je netko više, a netko manje osjetio.

Kako je rekao Cegec, dugogodišnji glavni urednik casopisa, Quorum je nastao kada nije bilo književnog casopisa za mladu generaciju. Bilo je tek nekih kratko živucih pokušaja, dok je poznati Polet pokušao konkurirati politickim novinama.

Nekoliko probnih brojeva izašlo je 1985. u sklopu biblioteke Quorum koju je pokrenuo Pero Kvesic, a 1986. izlazi i prvi "pravi" broj istoimenog casopisa. Cegec je u svom uredivanju bio prilicno neovisan, a objasnio je i zašto: "Politicka klima bila je prilicno kaoticna, ali je nama zapravo bilo prilicno dobro, iako je bilo problema s financiranjem".

Miloš se nadovezao iskreno priznavši da je spadao u grupu koja je pisala bez ikakvih osjecaja da postoje ikakvi problemi. "Nije bilo mobitela, znali smo gdje se neko društvo nalazi u 15 ili 17 sati", sjetio se Miloš koji je atmosferu podigao konstatacijom da nema pojma što je novi val, o kojem su svi tada pricali, a to je i tema ovog festivala.

"Taj naziv došao je iz Amerike. Za mene, Azra nije bila novi val", rekao je Miloš, izazvavši cudenje ponajprije kod Cegeca.

Miloš tu nije stao, nego se prisjetio kako je 1986. objavio knjige "Smrt u Opatiji" i "Bijeli klaun". Ova druga knjiga završila je u lektiri cime Miloš nikako nije oduševljen. "Mislim da je najveca sramota biti u lektiri jer nju citaju samo idioti. Cim si 10 godina u lektiri, nešto ne štima", smireno je kazao.

Cegec je raspravu vratio na Quorum i rekao da su se jednom tjedno sastajali u nekoj birtiji u zagrebackoj Savici i taj element, da su mogli otvoreno i naširoko razgovarati, bio je kljucan za razvoj casopisa.

Tada se puno pricalo o postmoderni i objavljivali su puno tekstova o likovnoj umjetnosti, stripu, glazbi. "Reafirmirali smo beat generaciju i imali svoju jeans prozu, pokušali smo reaktualizirati stvari koje po nama nisu bile dovoljno pokrivene", naglasio je Cegec.

Devedesetih, medutim, casopis prestaje izlaziti jer nestaje kontekst u kojem se pojavio, suocava se s novom tehnologijom i potrebom da promijeni pristup. Prica za Quorum ipak ima sretan kraj jer zadnje tri godine redovito izlazi cetiri do pet svezaka godišnje.


Podijeli: Facebook Twiter