AŽK: Novi zakon potiče obiteljsko nasilje

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Novi obiteljski zakon grubo je miješanje države u obiteljske odnose, minorizira nasilje u obitelji, a dovest će do teških povreda ljudskih prava, upozorila je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb na okruglom stolu u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održanog jučer u Uredu Predsjednika u suradnji s UNDP-om Hrvatska i Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba.

Novi obiteljski zakon i izmjene Kaznenog zakona ne pružaju adekvatnu zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja, niti nasilnike kažnjavaju kako bi trebalo, a izvanbračnu zajednicu potpuno ignoriraju, poručili su predstavnici Autonomne ženske kuće.

Žene žrtve nasilja proziva se zbog nekooperativnosti i kažnjava drakonskim kaznama od 30.000 kuna do šest mjeseci zatvora, dok nasilnici za teško obiteljsko nasilje u zatvoru provedu 90 dana - upozorila je Bezbradica, pozivajući na odgodu primjene novog obiteljskog zakona dok se temeljito ne educiraju svi koji će ga provoditi.

Jednako je štetan i novi Kazneni zakon, upozorio je odvjetnik Ivo Jelavić, tvrdeći da se brisanjem nasilnog ponašanja u obitelji kao kaznenog djela nasilnike dekriminalizira.

"Svrstavanjem vrijeđanja, pljuvanja, šamaranja, ponižavanja među prekršaje, umanjuje se težina obiteljskog nasilja", upozorava Jelavić koji traži povratak starog zakonskog rješenja. Novi je zakon, tvrdi, omogućio ublažavanje kazni ili odbijajuće presude u slučajevima devet žena smještenih u AKŽ-u, što nasilnicima daje poruku da će proći nekažnjeno, a žrtvama da im je borba uzaludna.

Protiv obiteljskog i kaznenog zakona izjasnile su se i Dubravka Hribar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koja ga je nazvala katastrofalnim rješenjem koje će dovesti do novog nasilja i još većeg raskola u obiteljima u razvodu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić usprotivila se diskriminiranju izvanbračne zajednice i guranju obiteljskih nasilnika u prekršajnu sferu, te Maja Mamula iz Ženske sobe, koja se zapitala koja će silovana žena prijaviti nasilje kad je kazna za silovanje u braku smanjena na godinu dana, a sudske parnice traju i po pet godina. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter