Aziz Hasanovic na celu Mešihata Islamske zajednice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prof. dr. sc. Aziz ef. Hasanovic izabran je danas u Islamskom centru u Zagrebu za novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj (IZH). Time je nakon 22 godine Ševka Omerbašica naslijedio njegov dosadašnji pomocnik koji je tu funkciju obnašao 14 godina, priopcila je Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Novoizabrani predsjednik Mešihata Aziz Hasanovic istaknuo je da je velika cast, ali i još veca odgovornost biti predsjednik Mešihata IZH.

Takoder, istaknuo je da ce biti predsjednik Mešihata i muftija svima s jasnom vizijom i željom ukljucenja svih muslimana u izgradnju Zajednice u buducnosti. Zahvalio je muftiji Ševku ef. Omerbašicu na velikom trudu i radu svih ovih godina te je istaknuo njegove zasluge, a kao najvecu stabilnost i razvijenost Zajednice danas.

Protukandidat ef. Hasanovicu za predsjednika Mešihata bio je kurra hafiz Aziz ef. Alili. Aziz Hasanovic roden je 15. listopada 1965. godine u Osmacama kod Srebrenice. Od 1992. do 1998. bio je imam zagrebacki, a zatim do 2005. glavni imam zagrebacki. Završio je Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu, Katolicki bogoslovni fakultet u Zagrebu, a dva semestra bio je na strucnom usavršavanje na medunarodnom institutu za osposobljavanje imama, hatiba i daija u Meki. Stekao je diplomu o auditu za vjerske, karitativne i ekološke organizacije ( ISO 9001:2000). Magistrirao je islamske znanosti iz podrucja šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a doktorirao je na islamskim znanostima na medunarodnom sveucilištu u Novom Pazaru.

Do izbora za predsjednika Mešihata obnašao je više funkcija, medu kojima, pomocnika predsjednika Mešihata za vjerska, prosvjetna, vjeronaucna i kulturna pitanja, ravnatelja Centra za certificiranje halal kvalitete IZH-a te clana Školskog odbora Medrese i Islamske gimnazije. Aziz Hasanovic bio je, uz ostalo, i clan komisije za implementaciju Ugovora o specificnim odnosima IZH potpisanog izmedu Vlade RH i Mešihata IZH.

Izvanredni je predavac na Hrvatskom vojnom ucilištu, na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove te na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter