Azitromicin može izazvati fatalni poremećaj rada srca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka agencija za hranu i lijekove FDA izdala je u utorak upozorenje da popularni antibiotik azitromicin, koji se prepisuje i u Hrvatskoj, može izazvati potencijalno fatalni poremećaj srčanog ritma kod nekih pacijenata.

Agencija je objavila da je upozorenje rezultat analize znanstvenih zapažanja kao i istraživanja proizvođača lijeka kojima je procijenjen potencijal azitromicina za izazivanje abnormalnosti u električnoj aktivnosti srca.

Prema istraživanju objavljenom prošle godine u časopisu New England Journal of Medicine, uspoređen je rizik od kardiovaskularne smrti pacijenata koji su uzimali azitromicin u odnosu na pacijente koji su uzimali druge antibiotike uključujući amoksicilin. Utvrđeno je da pacijenti na azitromicinu imaju učestalije fatalne poremećaje srčanog ritma.

U upozorenju FDA-a navodi da lijek može izmijeniti električnu aktivnost srca što može voditi do potencijalno fatalnog poremećaja ritma poznatog kao produljenje QT intervala.

FDA preporučuje dodatni oprez liječnicima u prepisivanju antibiotika pacijentima koji su izloženi povećanom riziku poput onih s niskim kalijem ili magnezijem, usporenim radom srca, osobama koje uzimaju lijekove za poremećaje srčanog ritma odnosno aritmije. 

Azitromicin može izazvati probleme i kod osoba s po život opasnim oblikom ventrikularne tahikardije koji se naziva torsades de pointes.

FDA dodaje kako i drugi antibiotici iz skupine makrolida mogu dovesti do produljenja QT intervala kao i nemakrolidni antibiotici poput fluorokinolona. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter