Azilu na Kaštijunu uvijek trebaju hrana i volonteri

Psi traže nove vlasnike 
Psi traže nove vlasnike 

Ovih se dana u javnosti čula priča da više od 50 pasa na Kaštijunu jedva životari, da su gladni i žedni te da su zbog gladi tri psa i uginula.

No, kako saznajemo od predsjednice udruge Snoopy koja skrbi o životinjama, Iris Puljić, situacija baš i nije takva, odnosno potreba za hranom uvijek postoji, kao i za volonterima i tko god ima želju pomoći i dati svoj doprinos radu ove udruge i psima koji traže udomitelje, dobro su došli.

- Od veterinarske inspekcije dobili smo nalog da ne smijemo primati nove životinje, a da postupno moramo udomljavati postojeće jer je azil nelegalan. Također, dogovorili smo s inspekcijom da ćemo izgraditi i urediti još pet, šest boksova i upravo ovih dana to ćemo i započeti jer smo čekali bolje vremenske uvjete.

Smjestit ćemo još nekoliko većih pasa u te boksove i onda će nam biti lakše, jer nastavljamo i s kastriranjem, za što su zasad planirana tri psa. Dakle, situacija nije alarmantna, ali uvijek bi moglo biti i bolje, istaknula je Puljić i dodala da su psi koji su pronađeni mrtvi zapravo ostavljeni mrtvi ispred ulaza u azil, što, kaže, nije prvi put jer ih znaju zamijeniti i za higijeničare koji blizu imaju rashladnu komoru na samom ulazu u Kaštijun.

Nisu bili čipirani, a Puljić kaže da će analiza na koju su lešine poslane u Rijeku pokazati od čega su zapravo uginuli i možda otkriti kome su pripadali.

Dakle, azil, iako ilegalan, nastavit će s radom u nekim boljim uvjetima jer je 50-ak pasa realna stvarnost ovoga grada i njihovo zbrinjavanje odjednom nije moguće. Kada Grad bude raspisivao javni poziv za prikupljanje ponuda i organizaciju azila, što se već neko vrijeme najavljuje, Puljić kaže da će i oni konkurirati za taj azil, a uvijek su spremni i na suradnju s drugim srodnim udrugama da svi zajedno konačno, sustavno riješe pitanje gradskog azila i zbrinjavanja neželjenih životinja. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter