Azilanti iz Alžira u ilegalnom tranzitu preko Buzeta

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

U gradu na sjeveru Istre mogu biti zadovoljni sigurnosnom situacijom. Prema izvješću o sigurnosnom stanju kojeg potpisuje načelnik Policijske postaje Buzet Denis Merlić, lani je na buzetskom području bilo 26 kaznenih djela ili za 61 posto manje nego preklani.

Od stupanja na snagu novog Kaznenog zakona, neovlašteno posjedovanje droge nije kazneno djelo već prekršaj, pa su tako lani u statistiku ušla svega dva takva djela. Zabilježeno je sedam krađa i pet teških krađa što je za pedeset posto manje nego preklani.

Bez kaznenih djela maloljetnika

Iz djelokruga suzbijanja maloljetničke delikvencije nije bilo kaznenih djela, ali je zato u domeni organiziranog kriminaliteta zabilježeno osam kaznenih djela protuzakonitog ulaska kretanja i boravka u Hrvatskoj što je pedeset posto više nego preklani. Podnesene su kaznene prijave protiv četiri hrvatska državljana koji su iz koristoljublja počinili kazneno djelo na štetu najmanje 160 stranih državljana.

Lani je bilo deset prekršaja remećenja javnog reda i mira, isto kao i preklani. Dogodilo se 38 prometnih nesreća, 26,3 posto više nego preklani, no niti jedna s poginulim osobama. Uzrok najvećem broju nesreća bila je nepropisna ili neprilagođena brzina, a u 11 nesreća, kod sudionika je evidentirana prisutnost alkohola u organizmu.

Slučajevi nasilja među supružnicima

Tijekom prošle godine na području PP Buzet utvrđeno je 2.856 prekršaja iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 1.954 prekršaja prekoračene ili neprilagođene brzine te 262 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Dva prekršaja prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, počinile su tri odrasle osobe, odnosno supružnici, a u jednom slučaju je kod počinitelja bio prisutan alkohol.

Zabilježen je manji pad broja slučajeva krijumčarenja droge preko državne granice. Bilo ih je 36, a uglavnom se radi o manjim količinama droge za osobnu uporabu koju strani državljani unose za vrijeme turističke sezone s namjerom konzumacije tijekom godišnjih odmora na priobalju.

Na graničnim prijelazima nije bilo slučajeva krijumčarenja oružja i streljiva, već samo jedan slučaj neprijavljivanja hladnog oružja "boxera", koji je pronađen kod stranog državljana prilikom ulaska u Hrvatsku, za što je odmah prekršajno sankcioniran.

Raste međutim broj slučajeva nezakonitih prelazaka državne granice, posebno u 2014. godini kada je zabilježen 91 slučaj. U nezakonitom prelasku granice policijski službenici PP Buzet zatekli su, odnosno slovenske kolege prema Sporazumu o prihvatu osoba na zajedničkoj državnoj granici vratile, ukupno 278 osoba. U nezakonitom prelasku državne granice pojavljuju se stranci, koji su u Hrvatskoj izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za azil, odnosno tražitelji azila i azilanti, smješteni u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini i Zagrebu. Uglavnom se radi o državljanima Sirije, Alžira, Tunisa, Somalije, Eritreje, Sudana i drugih ratom zahvaćenih područja, kojima je primarni cilj doći do Italije i Francuske, a Hrvatska im je samo tranzitna država.

Lani je bilo šest slučajeva protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj. Za prebacivanje osoba preko državne granice u pravilu se koriste noćni sati, a mjesto prebacivanja uglavnom se proteže na predjelu uz željezničku prugu Buzet - Rakitovec i područje oko graničnog prijelaza "Požane". (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter