Azil u tri mjeseca zatražilo 487 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad je u Hrvatskoj u tri godine azil tražilo onoliko osoba koliko ih danas traži u svega tri mjeseca: prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova od početka siječnja do početka travnja ove godine azil je u Hrvatskoj zatražilo 487 osoba, što je približno jednako broju tražitelja azila od 2004. do 2006. ili, pak, od 2007. do 2009. godine. Podaci MUP-a ujedno potvrđuju da se i u ovoj godini nastavlja trend povećanja broja zahtjeva za azil.

Pretpostavlja se da će, ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska postati još privlačnija destinacija za sve one koji pokušavaju dobiti zaštitu od progona u vlastitim zemljama. No, MUP se ne želi upuštati u prognoze o povećanju broja tražitelja azila nakon pristupanja EU.

U svome odgovoru ističu da ne mogu dati točna predviđanja jer će to ovisiti "o migracijskim kretanjima na koje utječe sigurnosna situacija u pojedinim državama te situacija u državama u okruženju, kao i migracijska kretanja u pojedinim državama članicama".

Iskustva nekih europskih zemalja pokazuju da je broj tražitelja azila nakon pristupanja EU u njima doista rastao. Primjerice, na Malti je 2005., godinu dana nakon ulaska u EU, bio gotovo trostruko veći nego godinu uoči ulaska u Uniju, dok se na Cipru udvostručio. No, susjedna Slovenija je, prema podacima Eurostata, zabilježila puno manji porast tražitelja azila. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter