Azijska bubamara tamani domace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proljece ce uskoro, ako to ovih lijepih suncanih dana vec nije, iz zimskih skloništa izvuci mnoge životinje. Medu njima ce se naci svima drage božje ovcice ili bubamare. Djeci drage zbog izgleda, a poljoprivrednicima jer im pomažu suzbijati lisne uši i druge nametnike.

Nažalost ovoj je idilicnoj slici o božjim ovcicama došao kraj otkako se prije nekoliko godina u našim krajevima pojavila azijska klaun božja ovcica, ciju je pojavu na Balkanu, i to upravo u Pazinu, 2008. godine prvi zabilježio biolog Toni Koren, entomolog i ekolog u Znanstveno-istraživackom centru za bioraznolikost Balkana u Izoli.

- Radi se o invazivnoj vrsti koja je u Europu dopremljena da bi se kontrolirali štetnici na biljkama. Smatralo se da se i te božje ovcice, poput uobicajenih na ovim prostorima, hrane biljnim ušima. Nažalost, ispostavilo se da se azijska klaun božja ovcica hrani drugim vrstama božjih ovcica, pa i našom, može se reci, domacom božjom ovcicom. Poput svake invazivne vrste i ova se brzo razmnožava i nekontrolirano širi, kaže Koren.



Zacijelo su mnogi prošle jeseni imali prilike vidjeti velike skupine ovih štetocina. U izrazito se velikim skupinama nakupljaju u šupljinama, podzemlju i kucama, na kojima uništavaju fasade, a mogu izazivati i alergijske reakcije ukucana. Klaun božje ovcice cesto se nakupljaju na groždu, i to u grozdovima pa, ako tijekom berbe završe u vinu, mogu mu promijeniti, tocnije zakiseliti okus.

Vrsta je dobila ime klaun božja ovcica jer se, poput klauna, pojavljuje u mnogo varijacija. Može biti crna, crvena ili neke druge boje, k tomu ima mnogo tocaka, a ne samo sedam poput obicne božje ovcice, pojašnjava Koren. Najbolje se može razlikovati po crnoj ili bijeloj šari u obliku slova "m" na vratnom štitu.

Buduci da se radi o invazivnom i štetnom kukcu, najbolje ga je uništavati, navodi Koren. Kaže da je poznato da se azijska klaun božja ovcica hrani obicnim božjim ovcicama ne samo kad odraste, vec i dok je licinka. Stoga predstavlja veliku opasnost za obicne božje ovcice, izuzetno korisne, poglavito zbog suzbijanja lisne uši.


Podijeli: Facebook Twiter