Azbestni otpad uklonjen s Valovina

Lidija Percan i Serđo Valić (A. DAGOSTIN)
Lidija Percan i Serđo Valić (A. DAGOSTIN)

Kao što su i planirali iz Grada Pule, danas su djelatnici tvrtke Metis, jedine ovlaštene za uklanjanje opasnog azbestnog otpada, započeli micati azbestne ploče iz ruševina srušenih bungalova u kampu Valovine. Bungalovi su srušeni 20. i 21. srpnja, a prolaznici su odmah na Zeleni telefon dojavili da je među ruševinama i opasni azbest.

Smrvljeni azbest najopasniji

Prema prijavi koju je potom Zelena Istra proslijedila pazinskoj ispostavi Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, na Zeleni telefon je prijavljeno nelegalno postupanje s građevinskim otpadom koji sadrži azbest na području kampa Valovine, čiji je zemljišnoknjižni vlasnik Grad Pula.

"Naime, Grad Pula kao naručitelj radova je u procesu uklanjanja dotrajalih bungalova 19. srpnja uklonio niz bungalova bagerom, ali pritom nije vodio računa o azbestnim krovnim pločama. Radnici su bagerima bacili, smrvili i izlomili azbestne ploče, a sav građevinski otpad zajedno sa smrvljenim azbestom još uvijek se nalazi na otvorenoj površini, čime je direktno ugrožen okoliš i zdravlje građana. Poznato je da sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari 1. razreda. Prema navodu Agencije za zaštitu okoliša, smrtonosna azbestna vlakna najviše se oslobađaju iz materijala 'prilikom obnavljanja, rušenja, prijevoza, održavanja i gradnje, kao i nepropisnog pohranjivanja otpada koji sadrži azbest’", piše, između ostalog, u prijavi Zelene Istre.

Iz Grada Pule su odgovorili, međutim, kako je upravo za danas bilo zakazano uklanjanje azbesta za što je ovlaštena tek jedna tvrtka te da je samo rušenje proces koji zahtjeva niz aktivnosti, a nemoguće ih je realizirati u isto vrijeme. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter