Azbestni otpad može se zbrinuti u Metisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula nedavno je raspisao poziv za vlasnike i korisnike građevina na području Pule u kojima se nalazi azbest da Gradu dostave podatke o lokacijama, količinama, vrsti i statusu materijala u kojima se nalazi azbest. Prema pravilniku koji to regulira vlasnik, odnosno korisnik građevine dužan je dostaviti tražene podatke radi planiranja sustava gospodarenja građevnim otpadom koji sadrži azbest, a podaci o lokacijama mogu se dostaviti na adresu Pisarnice Grada Pule, Stara tržnica 1 ili na e-mail: [email protected].

Dosad 239 prijava

No, u medijima je ovih dana odjeknula priča da fizičke osobe s područja Zagreba i Rijeke  nisu bile u mogućnosti deponirati azbest na odlagališta građevinskog otpada jer ga nitko nije želio primiti. Stoga smo upitali nadležne u Gradu Puli kakva je, po tom pitanju, situacija na području našeg grada te koliko su do sada zaprimili prijava.

- Osim javnog poziva na dostavu podataka, za građane je bilo organizirano i besplatno javno predavanje na temu "Zamjena azbestnih krovova i fasada" kojeg je pratilo 90-ak zainteresiranih građana. Na predavanju su dobili informacije o utjecaju azbesta na zdravlje i okoliš, o zakonskim obvezama, o kvalitetnijim zamjenskim materijalima kao i mogućnosti njihove nabave po povoljnijim cijenama. Po završetku predavanja građani su osobno predali 13 prijava, koje zajedno s ostalim prijavama prikupljenim pismenim putem i putem e-mail-a, čine ukupano 239 trenutno zaprimljenih prijava građana. Za očekivati je da će ih do kraja roka pristići još, odgovorili su nam u uvodu iz Grada Pule.

Iz gradske uprave navode i da će, nakon isteka roka za dostavu podataka, Grad sve prikupljene podatke dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na daljnje nadležno postupanje. No, unatoč problemima u Zagrebu i Rijeci gdje građani nisu uspjeli pronaći odlagalište na koje bi mogli zbrinuti opasan azbestni otpad, pulska i istarska javnost mogu biti mirni jer takav se otpad zbrinjava u pulskom Metisu.

Dvije kune po kilogramu

- Način obveznog postupanja posjednika azbestnog otpada, vlasnika, odnosno korisnika, građevine u kojoj se nalazi azbest, definiran je odredbama Pravilnika o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest. Zbrinjavanje azbestnog otpada obavlja se odlaganjem u kazetu, a budući da na području Istarske županije trenutno ne postoji takva kazeta, pravne osobe, odnosno koncesionar za prikupljanje građevinskog otpada koji sadrži azbest, zbrinjava azbestni otpad na kazetama izgrađenim u okolnim županijama. Koncesionar za prikupljanje građevinskog otpada koji sadrži azbest na području Istarske županije je tvrtka Metis d.o.o. S obzirom da Ministarstvo zaštite okoliša od srpnja 2016. godine više ne financira zbrinjavanje azbesta za fizičke osobe, više nije moguće njegovo besplatno zbrinjavanje, već je takav otpad moguće privremeno zbrinuti u Metisu uz naknadu od dvije kune po kilogramu (bez PDV-a), a naknadu plaćaju i fizičke i pravne osobe, pojašnjavaju iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter