Azarov: Ukrajini treba 20 milijardi eura pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajini treba oko 20 milijardi eura europske pomoći da bi mogla potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om što bi ograničilo posljedice sporazuma na njezinu ekonomiju, rekao je u srijedu premijer Mikola Azarov.

"Predlažemo rješenje problema financijske pomoći Ukrajini. Definirali smo približnu svotu na 20 milijardi eura", rekao je Azarov na sastanku vlade.

"Ne govorimo o sredstvima za pomoć iz europskog proračuna - realni smo i EU-u predlažemo sudjelovanje u investicijama u zajedničkim projektima koji bi mogli biti obostrano korisni, poput proširenja i modernizacije prometnih koridora", rekao je, očigledno aludirajući na plinovode koji prolaze zemljom.

Ukrajina, koja je u velikim ekonomskim i financijskim poteškoćama, prošli je mjesec odbila potpisati sporazum o pridruživanju s EU-om, jer bi je potencijalna kriza s Moskvom mogla odvesti u velike ekonomske gubitke. Zbog takve odluke ukrajinske vlade uslijedio je najveći val prosvjeda u toj bivšoj sovjetskoj republici od Narančaste revolucije 2004.

"Vlada je za što skorije potpisivanje spomenutog sporazuma, no željeli bismo stvoriti dobre preduvjete i smanjiti gubitke za državnu ekonomiju", rekao je Azarov, istaknuvši kako pridruženje Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija nije na dnevnome redu sastanka predsjednika Viktora Janukoviča i njegova ruskog kolege Vladimira Putina 17. prosinca u Moskvi.

Rusija bi Kijevu osigurala milijarde dolara pomoći ako bi se Ukrajinci odlučli za pridruženje carinskoj uniji. No ukrajinska oporba Janukoviča optužuje da zemlju želi "prodati" Moskvi te traži njegovu hitnu ostavku.

EU: Ukrajina "izgubila kredibilitet" nakon policijske intervencije u Kijevu
Ukrajinske vlasti "izgubile su puno na kredibilitetu" nakon intervencije policije u srijedu ujutro na proeuropske prosvjednike u Kijevu usprkos apelu Zapada na suzdržanost, smatra litavsko predsjedništvo EU-a.

"Ukrajinske vlasti izgubile su u kratkom vremenu, posebice noćas, puno od svog kredibiliteta", izjavio je šef litavske diplomacije Linas Linkevičius u priopćenju objavljenom na stranici svojeg ministarstva.

"Ponavljam svoj poziv ukrajinskim vlastima da smjesta zaustave nasilno djelovanje i provokacije, da istraže sve slučajeve nasilja i kazne odgovorne", izjavio je on.

"Pribjegavanje sili protiv mirnih prosvjeda u Kijevu ne može se opravdati. Zahtijeva izravnu odgovornost političkih čelnika Ukrajine", izjavila je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

Po Linkevičiusu, ukrajinske vlasti "pokazale su javno da se oglušuju na pozive predstavnika SAD-a i EU-a, trenutno prisutnih u Kijevu, da se suzdrže od novih mjera koje bi mogle pogoršati situaciju". (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter