Avion nad Valmadama u objektivu Google Eartha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google Earth, program preko kojeg je moguce razgledavati satelitske snimke Zemlje, dobro poznaju oni koji su cesto na putu, odlaze na izlete ili vole barem u mislima odlaziti na neka udaljena mjesta. Do mapa koje se mogu vidjeti u programu može se doci na internetu, na adresi maps.google.com, a želite li malo iz zraka pogledati Pulu, zacijelo ce vam nešto neobicno upasti u oci ua sjeveroistocnom dijelu grada, na potezu od Šijane prema Valmadama.

Naime, vidi se nekakva cudna linija koja ocito ne predstavlja nijedan od brojnih puteljaka u ovom dijelu grada niti, kao što smo prvo pomislili, neku brazdu koja je ostala nakon kopanja ili krcenja terena za nove dalekovode. Kada se snimka malo približi, vidi se da je objektiv uhvatio jedan od aviona koji je onuda letio i za sobom ostavio trag dimnog mlaza. Avion se vidi dvostruko, valjda zbog neke anomalije kod snimanja (ili mu se to vidi sjena), i to tocno nad križanjem ulica Valmade i Komunal.

Razgledali smo i druga mjesta putem ovog programa, ali ovakav "ulov" na satelitskim fotografijama drugdje nismo našli, iako se sjecamo da je, primjerice nad srednjom Istrom, Google Earth u starijim verzijama uslikao oblake zbog cega se nije vidio dio Tinjanštine. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter