Ave Caesar, morituri te salutant...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gladijatorskim borbama u Areni, najatraktivnijim programom 11. dana antike u Puli, u subotu navecer je završena ovogodišnja manifestacija Pula Superiorum koja je od 7. do 9. lipnja Pulu vratila nekoliko tisucljeca u prošlost.

Završne igre su pocele tradicionalnom povorkom po gradu - od Portarate preko Foruma do amfiteatra. Zbog sporog ulaska publike u Arenu program je kasnio petnaestak minuta, ali nestrpljivi gledatelji su ipak jedva cekali da igre pocinu.

Prije same borbe gladijatora publici su se predstavili legionari koji su pokazali svoje borbene vještine. Uslijedila je kostimirana borba s lavovima za koju su se uz gladijatore i legionare, clanove kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorium iz Madarske, pobrinuli i clanovi glimacke skupine FERR. Nakon dosta šaljive igre s lavovima koja se ponajviše svidjela najmladima, na svoje je pocasno mjesto sjeo car Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus poznatiji kao Caracalla koji je otvorio igre.



Uslijedio je ulaz gladijatora koji su cara pozdravili tradicionalnim povikom "Ave Caesar, morituri te salutant" (Zdravo Cezare, pozdravljaju te oni koji ce umrijeti). Vješto koreografirani dvoboji gladijatora koji su se borili za svoj život razbudili su publiku koja je navijala od sveg srca, a kada im je car dao priliku da odluce treba li poraženi gladijator umrijeti ili ne, vecina je glasala 'za' tek da vidi kako ce to gladijatori odglumiti. Medu publikom bilo je i onih koji su imali svoje favorite buduci da su ih tijekom prijašnjih dana upoznali na Portarati gdje su se održavali treninzi gladijatora i smotre legionara.

Adrenalinska bomba u Areni nikog nije ostavila ravnodušnim pa su i ovogodišnji 11. dani antike završili u pravoj eksploziji nasilja - odglumljenog, ali iznimno efektnog. (Boris VINCEK, snimio A. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter