(Avan)turizam u hotelu koji vapi za ulaganjima

Ovosezonske goste bi mogao dočekati ovakav smještaj
Ovosezonske goste bi mogao dočekati ovakav smještaj

Hotel Croatia, nekoć simbol turizma u Općini Marčana, danas je neugledan objekt kojem fali višemilijunsko ulaganje i konačno rješenje statusa vlasništva. No, unatoč tome potencijalne goste se i dalje mami putem raznih internetskih oglašivača da baš ovdje provedu svoj odmor. Kakvo je trenutno stanje u objektu nije nam htio govoriti Dragan Buljat, prokurist tvrtke Fio&D koja upravlja tim hotelom od 2003. Ukratko je poručio da je svake godine sve isto i da više ne bi želio izlaziti po novinama. Ranije je izjavio kako ima sklopljen ugovor o zakupu do 2023. godine.

Dug za komunalno 4 milijuna kuna

Jasnu sliku u kojim okolnostima djeluje hotel otkrio nam je načelnik Općine Marčana i predsjednika Turističke zajednice Marijan Kostešić. Veli da radnici, koji pristaju raditi u tom hotelu, mjesecima ne dobivaju plaću, a da najmoprimac hotela gotovo da ništa ne plaća.

- Dužni su nam 50 tisuća kuna komunalne naknade i 220 tisuća kuna za boravišnu pristojbu. Nije da tog novca nemaju, jer ga naplate turistima, ali ga nama ne uplaćuju. Pokušali smo se naplatiti ovrhom, ali je izgledno da nećemo vidjeti svoj novac jer je Fio&D u blokadi zbog višemilijunskog duga, ogorčeno nam je komentirao Kostešić. Dodao je kako naknadu za odvodnju otpadnih voda fakturiraju vlasniku hotela, tvrtki Industrogradnja, ali jedino što to generira jest da plaćaju državi PDV po fakturiranim računima, ali novac ne uspijevaju naplatiti.

- Dosadašnje dugovanje za komunalne usluge je prešao četiri milijuna kuna. Dijelom je podmireno pretvaranjem duga u dionice Industrogradnje kroz predstečajnu nagodbu, a drugi će dio Općina pokušati podmiriti u slučaju prodaje hotela, pojasnio je marčanski načelnik. Zaključio je kako je odnos između vlasnika hotela, tvrtke Industrogradnja, i najmoprimca Fio&D, nalik na rat te misli da će se hotel prije srušiti nego se riješiti status hotela.

Zakon šutnje na temu Duge Uvale

- Opća je sramota što je tu sve dopušteno, a da sudstvo još nije donijelo nikakvu relevantnu odluku te dopušta da postupak traje godinama, naglasio je Kostešić. Dodao je kako je točno da je lani sud oglasio prodaju hotela po 150 milijuna kuna.

- No, nitko se nije javio niti se može očekivati da se javi kada se zna kakav je to zamršen slučaj u kojem najmoprimac ne želi napustiti objekt, zaključio je Kostešić. Pokušali smo od još nekoliko izvora dobiti komentar čitavog slučaja, ali nitko od sugovornika nije pristao javno govoriti o ovoj temi. Sve što su nam imali za poručiti jest da iz Duge Uvale dopiru svakakve priče, poput one da je hotel nedavno ostao bez vode zbog duga od 100 tisuća kuna.

Turistička sezona se sve više bliži i izgledno je da i ove godine neće biti sukoba između zaštitara s obzirom da dvije sukobljene strane imaju sve manje novca, pa i za takve igrokaze. Kako financijski stoji hotel moglo bi se dogoditi da to postane prvi hotel robinzonskog tipa turizma u Hrvatskoj. Avanturisti bi umjesto divljih otoka bez infrastrukture mogli odabrati boravak u hotelu Croatia u kojem nisi sigurni hoće li dobiti ikakvu uslugu idući dan odmora. Uostalom, zapušten okoliš, predivne prirodne plaže i čisto more u Dugoj Uvali nekima su dovoljan mamac i više nego saznanje u kakvom je stanju hotel u kojem će prenoćiti. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter