Avantura upoznavanja i otkrivanja baštine

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

Sinoć je u Centru vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju otvorena izložba fotografija pod nazivom "Mladi i baština 2015". Prezentirane su 74 fotografije snimljene i pristigle iz 35 zemalja svijeta od 66 autora starosne dobi od trinaest do dvadeset i jedne godine života.

Spoznaje i doživljaj

- Izložene fotografije rezultat su spoznaje i fotografskog doživljaja mladih koji su se uputili u avanturu upoznavanja i otkrivanja svoje baštine. Mladi autori odzvali su se porivu da zamjećuju, istražuju, propituju, da osjete i da iskuse. Tako su prošli kroz složene mentalne procese spoznavanja i stvaranja, a rezultat njihova spoznajnoga i stvaralačkog procesa je ljepota iskazana fotografijom, zapisala je u predgovoru kataloga dr. Lucija Puljak, predsjednica Hrvatskog fotosaveza, naglasivši i da fotografija, kao osobito sredstvo izražavanja i razmjene informacija među ljudima daleko dopire i duboko prodire, jer je jasna, jednostavna, svima razumljiva. Jednom riječju - govori sto jezika.

Kvalitetni radovi

Na otvorenju izložbe kojoj je prisustvovala i Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, čulo se i da je na ovoj međunarodnoj izložbi koja je zbog količine, ali i kvalitete pristiglih radova iz čitavog svijeta morala bila strogo selekcijska, svoje radove uspjelo predstaviti čak dvanaest autora iz Hrvatske, koji su uz predstavnike Omana, ujedno i fotografski najzastupljeniji. Hrvatske autore na Međunarodnom fotografskom doživljaju baštine 2015. predstavljaju - Ana Milatić, Benjamin Peronja, Dijana Tot, Filip Bosnar, Fran Glad, Hana Horvat, Helena Stojaković, Iva Jambrek, Lea Stojanović, Lucija Zebić, Matko Meštović i Valentina Kvar. Izložba koja se može razgledati narednih mjesec dana, organizirali su Hrvatski fotosavez i CVU Batana. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter