Avantgarde jazz festival u Rovinju od 3. svibnja

Amira Medunjanin (Manuel ANGELINI)
Amira Medunjanin (Manuel ANGELINI)

Ovogodišnje, treće izdanje Avantgarde jazz festivala održat će se u Rovinju u razdoblju od 3. svibnja do 13. srpnja, a donosi sedam nastupa vrhunskih glazbenika. Koncerti će se održavati na travnjaku hotela Eden, u hotelu Lone, prostorima bivše Tvornice duhana te u gradskoj jezgri.

Prvi je koncert na programu 3. svibnja, kada će se predstaviti Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet. Rudresh Mahanthappa slovi za najboljeg alt saksofonista na svijetu. Dan kasnije nastupa Amira Medunjanin Amulette, interpretatorica tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke.

Otis Taylor Contraband nastupa 24. svibnja. Otis Taylor jedan je od najvećih živućih blues umjetnika, a njegov album "Otis Taylor Contraband" proglašen je najboljim blues albumom u prošloj godini.

Subota, 25. svibnja rezervirana je za koncert Jazz orkestar HRT-a feat. Ricardo Luque. Jedan od najdugovječnijih i najboljih jazz orkestara u Europi slavljeničkim je koncertom proslavio 65. godišnjicu rada.

Ricardo Luque u svojoj je bogatoj karijeri dijelio pozornicu s velikanima latino glazbe. Među najznačajnija imena s kojima je nastupao ubrajaju se Yolanda Duque, George Makinto, glazbenici iz Buena Vista Social Club projekta: Manuel Licea Puntillita, Juan de Marcos Gonzales i Amadito Valdez, te Teresa Garcia Caturla i El Tiburon Morales.

Dee Dee Bridgewater & Ramsey Lewis održat će koncert 5. srpnja. Bridgewater je dobitnica brojnih nagrada Grammy i Tony, kao i ambasadorica Ujedinjenih naroda. Jedna je od najhvaljenijih vokalistica našeg doba.

Pretposljednji koncert  festivalskom nizu zakazan je za 12. srpnja kada će nastupiti John Pizzarelli quartet. John Pizzarelli pjeva, improvizira bez riječi uz vlastite gitarske bop rifove, nježno prebire intimne balade, predvodi sastave kroz energične koračnice..

Jazz orkestar HRT-a feat. Simon Marlow posljednji je koncert ovogodišnjeg Avantgardea na programu 13. srpnja. Odlične aranžmane i elegantan, sofisticirani vokal Deborah Carter izvrsno se stapaju s muziciranjem Jazz orkestra HRT-a. Glazbenik Simon Marlow karijeru je započeo još u rodnoj Engleskoj gdje je nastupao u poznatim mjuziklima na West Endu, a njegova slava kulminirala je produkcijama mjuzikala "Mačke" i "Fantom u operi". U Njemačkoj još uvijek redovito nastupa u berlinskom Capital Dance Orchestra okrunjujući karijeru i opus Franka Sinatre. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter