Avantgarde Jazz Festival otvara China Moses Quartet

China Moses
China Moses

Koncertom China Moses Qurteta, u petak 9. svibnja, u Rovinju se otvara 4. Avantgarde Jazz Festival. Koncert China Moses Quarteta održat će se u Koncertnoj dvorani Adris, s početkom u 20 sati.

Upravo ovom glazbenom poslasticom započinje četvrta glazbena sezona Avantgarde Jazza, festivala koji je u svoja dosadašnja tri vrhunska izdanja u Hrvatsku i Rovinj doveo i predstavio neka od najznačajnijih glazbenih imena te najpoznatije izvođače svjetske jazz scene. I u četvrtoj festivalskoj ediciji Rovinj će ugostiti bogat i raznovrstan program kroz osam koncerta koji će se održati u razdoblju od svibnja do srpnja.

Čast otvaranja festivala pripada China Moses Qurtetu, predvođenom talentiranom i karizmatičnom pjevačicom, skladateljicom, producenticom i glumicom Chinom Moses.

Odrastajući u obitelji umjetnika, majke pjevačice i oca redatelja Gilberta Mosesa, China Moses je od malena boravila u glazbeničkim i kazališnim krugovima u kojima je vrlo brzo postala i aktivna. Kao iznimno nadarena pjevačica, svoj prvi singl i video uradak snimila je 1996. godine još kao šesnaestogodišnjakinja a dvije godine kasnije objavila je i svoj prvi album "China". Slijede još četiri samostalna albuma: "On tourne en rond" 2000., "Good Lovin" 2004., "This One's For Dinah" 2009., te prije dvije godine i "Crazy Blues".

China Moses živi i djeluje u Francuskoj gdje je ostvarila suradnje s glazbenicima različitih žanrova, među ostalima i s DJ-em Camom, Willom Robertsonom, Takfarinasom i Andreom Manoukianom.

Otvorena za razne žanrove upuštala se u istraživanja novih zvukovnih mogućnosti na području jazza, bluesa, soula, funka, rocka i hip hopa, a važnu je suradnju ostvarila i s francuskim pijanistom, skladateljem i aranžerom Raphaelom Lemmonierom. Svojim je glasom China Moses, oživjela i princezu Tianu, obogatila francusku verziju dugometražnog crtića "The Princess and the Frog" iz 2009. godine.

Zanimljivo je i da je jedan od svojih albuma, pod nazivom "This One's For Dinah", Moses posvetila legendarnoj pjevačici Dinah Washington, koja je njezinoj maci, tada bebi a danas slavnoj pjevačici Dee Dee Bridgwater, prorekla sudbinu pjevačice. Upravo, poput Dinah Washington i China Moses svoj pristup zasniva na bluesu i osjećajnosti što se posebno ističe u njenoj autorskoj skladbi "Dinah Blues".

Poštovanje joj iskazuje i na novom albumu "Crazy Blues", kojeg je posvetila i ostalim damama blues i soul glazbe - Mamie Smith, Helen Humes, Ma Rainey, Esther Phillips, Nini Simone, Janis, Joplin, Etti James i Donni Summer. No, taj blues i jazz iskaz je tek dio stvaralaštva ove svestrane umjetnice. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter