Avantgarde Jazz Festival od 4. svibnja do 22. srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Avantgarde Jazz Festival pocinje 4. svibnja u rovinjskom hotelu Eden gdje ce nastupiti Christian McBride Trio koji, osim poznatog basista, cine još i Ulysses Owens (bubanj) i Christian Sands (klavir). Ovogodišnji festival održavat ce se do 22. srpnja, a ukljucuje deset iznimnih jazz programa.

Drugi je koncert na redu 18. svibnja u bivšoj tvornici duhana gdje ce nastupati skupina Yellowjackets. Radi se o skupini koja je s radom (ali pod drugacijim imenom) pocela još 1977., a cine ju Russell Ferrante (klavijature/klavir), Bob Mintzer (saksofon), Will Kennedy (bubanj) i Felix Pastorius (bas).

Skupina nazvana 3 Cohens Sextet u bivšoj ce tvornici duhana svirati 19. svibnja. Grupu koja ima zarazan smisao za improvizaciju sacinjavaju clanovi obitelji Cohen i njihovi gosti: Anat Cohen (klarinet), Avishai Cohen (truba), Yuval Cohen (saksofon), Yonatan Avishai (klavir), Omer Avital (bas) i Jonathan Blake (bubanj).

Jedan od najpoznatijih jazz gitarista današnjice John Scofield u Rovinj dolazi 29. lipnja. Scofield ce u bivšoj tvornici duhana predstaviti svoj Hollowbody Band. Projekt Hollowbodies Scofieldu je prilika da svira s još jednim velikanom gitare današnjice, Kurtom Rosenwinkelom, skupa s Billom Stewartom na bubnjevima i Benom Streetom na basu.

The Tierney Sutton Band takoder nastupa u dvorištu bivše tvornice, a na redu su 30. lipnja. Tierney Sutton triput je nominirana za Grammy u kategoriji najboljeg jazz vokalnog albuma i cesto ju opisuju kao omiljenu pjevacicu medu pjevacima, ali i kao omiljenu pjevacicu medu glazbenicima. Uz nju bend cine Christian Jacob (klavir), Ray Brinker (bubanj) i Kevin Axt (bas).

Grupa The Bad Plus nastupa 6. srpnja u dvorištu bivše tvornice, a radi se o skupini koju cine momci s americkog Srednjeg zapada: Reid Anderson (bas), Ethan Iverson (klavir) i David King (bubanj).

Ana Moura, jedan od vodecih glasova tradicionalnog portugalskog fada, nastupit ce 7. srpnja u dvorištu tvornice, a 13. srpnja na redu je Paquito D’Rivera, Kubanac, klarinetist, dobitnik devet Grammyja i covjek cije je glazbeno umijece teško opisati.

Omar Sosa Afreecanos Quartet nastupit ce 15. srpnja, a festival se zatvara 22. srpnja kad ce publici biti predstavljen rad projekta i zaklade Playing for Change.


Podijeli: Facebook Twiter