Avantgarde Jazz: Amira Medunjanin, James Carter...

Amira Medunjanin (Danilo MEMEDOVIĆ)
Amira Medunjanin (Danilo MEMEDOVIĆ)

Iako se još uvijek emocije i strasti nisu stišale nakon odličnih koncerata China Moses Quarteta i Ambrose Akinmusire Quinteta, već ovog vikenda pred rovinjskom su publikom nove vrhunske glazbene poslastice u režiji 4. Avantgarde Jazz Festivala. Tako će u  petak, u dvorani Adris gostovati svjetski poznata umjetnica Amira Medunjanin, koja će ovom prigodom promovirati svoj novi album "Silk & Stone". U subotu je na programu još jedan veliki koncert: nastupa Jamesa Cartera Organ Trio.

Amiru Medunjanin, Sarajku, pjevačicu vrhunskog glasa i talenta, nepotrebno je posebno predstavljati. Ona je lani, u svom prvom rovinjskom nastupu, izvodeći pjesme s albuma "Amulette" bila jedna od rijetkih pjevačica koja je dodirnula dušu publike Avantgarde Jazz Festivala i izmamila suze na njihovim licima. Ovaj će se put publici Amira Medunjanin predstaviti u pratnji dvojice glazbenika - Nenada Vasilića, kontrabas i Boška Jovića, gitara. Inače, album "Silk and Stone" sniman je krajem 2013. godine i donosi pjesme: "Čula jesam da se dragi ženi", "Kradem ti se u večeri", "Što te nema" i "Iz banju ide šejtan devojče" i druge.

Osim sevdalinki, Amira snima i pjesme iz drugih zemalja regije, posebno one tradicionalne iz Makedonije i Srbije. To su pjesme za koje ona kaže da bzira gdje su nastale dijele isti senzibilitet i jačinu emocije koje bude kod slušatelja i kod izvođača, odnosno pripovjedača.

U subotu će u programu Avantgarde Jazz Festivala Rovinj ugostiti još jednog iznimnog glazbenika - Jamesa Cartera, odnosno njegov Organ Trio. Carter je multiinstrumentalist i skladatelj, višestruko proglašavan najboljim bariton saksofonistom na svijetu.

Za njegov Organ Trio glazbeni znalci i kritičari tvrde da je jedan od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni, a uz saksofonista Cartera čine ga još i Gerard Gibbs (Hammond orgulje) i Leonard King (bubnjevi).

Koncerti počinju u 20 sati. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter